Sci-Tech

uspješni poduzetnik

Mate Rimac: Mlade treba motivirati i inspirirati a ne ubijati u pojam!

Mate Rimac: Mlade treba motivirati i inspirirati a ne ubijati u pojam!
Petar Glebov/PIXSELL

Rimca je Forbes nedavno proglasio jednim od najboljih mladih poduzetnika u svijetu. Nedavno je potvrđeno i kako će njegova baterija biti u novom 'superautomobilu' izrađenom u suradnji Aston Martina i Red Bulla

Hrvatski poduzetnik i jedan od najupornijih zagovornika promjene sustava obrazovanja u praktičnom smjeru Mate Rimac, dao je intervju za studentske novine Global, u kojem je istaknuo pozitivne strane Hrvatske. 

Rimca je Forbes nedavno proglasio jednim od najboljih mladih poduzetnika u svijetu. Nedavno je potvrđeno i kako će njegova baterija biti u novom 'superautomobilu' izrađenom u suradnji Aston Martina i Red Bulla.

"Nisam pobornik negativizma i ‘kukanja’ koji su sveprisutni u Hrvatskoj. Često mi se čini da smo upali u kolektivnu depresiju i cinizam. U Hrvatskoj je sigurno teže nego u razvijenim zemljama, ali je sigurno lakše nego u većini svijeta – primjerice Africi ili Indiji. Živimo u globaliziranom svijetu i moguće je uspjeti bilo gdje – negdje lakše, negdje teže. S druge strane, ne može se negirati da je odljev mozgova stvaran", kaže Rimac. 

Što vidi kao ključan problem lošeg gospodarskog stanja i tog 'odljeva mozgova'?

"Mlade treba inspirirati i motivirati, a ne ubijati u pojam. Mislim da je tu upravo problem – guši ih se pravilima, rigidnošću i nepotrebnim stvarima. Vidimo da zemlje poput Finske postižu najbolje rezultate s prijateljskim i opuštenim pristupom obrazovanju. Mislim da je najveći problem negativizam i kolektivna depresija nacije i okruženje u kojem uspjeh nije poželjan."

Najveći nedostatak u obrazovanju je nedostatak prakse, što mlade s diplomom nakon završetka studija dovodi u situaciju da na tržištu rada u tom trenutku budu nekompetentni zbog manjka iskustva.


Reci što misliš!