Sci-Tech

Telekomunikacije

Objavljene preliminarne specifikacije za 5G

Objavljene preliminarne specifikacije za 5G

ITU je objavio radnu verziju specifikacija i tehničkih zahtjeva za mobilne mreže 5G standarda

Međunarodna telekomunikacijska unija (International Telecommunication Union, ITU), objavila je radnu verziju specifikacija kojima će se koristiti 5G mobilne mreže. Po prvi puta dobili smo uvid u tehničke zahtjeve i mogućnosti koje će donijeti novi standard, a iz ITU-a kažu kako bi dokument trebao i službeno biti dovršen do studenoga ove godine.

5G mreže u budućnosti će zahtijevati da svaka bazna stanica omogućava downlink propusnosti najmanje 20 Gbps (4G LTE nudi 1 Gbps), te uplink od 10 Gbps, što će se dijeliti na sve korisnike spojene na tu stanicu. A njih će moći biti zaista mnogo – 5G sustav podržavat će spajanje i do milijun uređaja na području od jednog kvadratnog kilometra, otvarajući tako prostor za razvoj Interneta stvari u kojem bi svaki kućanski uređaj, automobil i gadget bili cijelo vrijeme spojeni na Internet. Svaki uređaj dobit će do najviše 100 Mbps za download i 50 Mbps za upload.

Uređaji spojeni na 5G mrežu moći će se kretati do 500 km/h bez da izgube signal, i to bez obzira nalaze li se u gradu ili izvan njega. Latencija mreže bit će spuštena s 20 ms kod LTE-a na tek 4 ms.

Energetska učinkovitost novog standarda također je uzeta u obzir. Kada se 5G uređaj ne koristi, morat će prijeći u stanje manjeg potrošnja energije unutar samo 10 milisekundi.


Reci što misliš!