Sci-Tech

Operativni sustavi

Windows 7 ponovno u porastu

Windows 7 ponovno u porastu
Microsoft

Tvrtka NetMarketShare je objavila novu ljestvicu najzastupljenijih operativnih sustava u veljači ove godine; vidljiv je rast operativnog sustava Windows 7 te blagi pad novog Windows 10 sustava

S dolaskom novog mjeseca stižu i novi podaci o udjelima pojedinih operativnih sustava putem istraživanja koje provodi tvrtka NetMarketShare.

Prema podacima za veljaču, vidljiv je rast Microsoftovog operativnog sustava Windows 7, koji je s udjela od 47,20% zabilježenog u siječnju, u veljači narastao na udio od 48,41%, što je itekako dovoljno za zadržavanje prvog mjesta.

Microsoftov najnoviji adut, Windows 10, s druge je strane pao s 25,30 na 25,16% udjela te se nalazi na drugom mjestu po zastupljenosti.

Microsoft je već priznao da je svjestan činjenice kako prihvaćenje Windows 10 sustava, kao i nadogradnje postojećih računala na ovaj sustav pokazuju znakove usporavanja te kako postavljeni cilj od milijardu uređaja na operativnom sustavu Windows 10 do kraja fiskalne 2017. godine možda neće biti dostignut.

Na trećem mjestu ljestvice za veljaču koju je objavila tvrtka NetMarketShare nalazi se 16 godina stari Windows XP koji i dalje gubi udio, s 9,17% zabilježenih u siječnju je pao na udio od 8,45% u veljači. Windows 8.1 se nalazi na četvrtom mjestu s udjelom od 6,87%. Appleov Mac OS X 10.12 ima udio od 2,91%, Linux platforma udio od 2,05%, a Windows 8 udio od 1,65%.


Reci što misliš!