Sci-Tech

Sigurnost

Hakiranje mobilnih uređaja, računala i automobila moguće je i pomoću glazbe

Hakiranje mobilnih uređaja, računala i automobila moguće je i pomoću glazbe

Na Sveučilištima Michigan i Južna Karolina dokazali su kako se kombinacijom malicioznih glazbenih datotekama i akcelerometara s ranjivostima može hakirati mobilne uređaje, računala i automobile

Znanstvenici sa Sveučilišta Michigan i Sveučilišta Južne Karoline izveli su demonstraciju u kojoj su testirali akcelerometre, uređaje za mjerenje akceleracije, koji se mogu pronaći u današnjim pametnim telefonima, tabletima, računalima, automobilima i sve popularnijim uređajima za fitness.

Spomenuti znanstvenici uspjeli su dokazati kako se akcelerometrima može manipulirati pomoću malicioznih glazbenih datoteka. Zahvaljujući pronađenim ranjivostima, akcelerometri postaju instrument za dobivanje kontrole nad određenim uređajima.

U radu je testiran Fitbitov uređaj za fitness, kojem je "puštena" maliciozna glazbena datoteka putem zvučnika mobilnog uređaja. Testirano je 20 različitih modela akcelerometara koji potječu od pet različitih proizvođača, a to su Analog Devices, Bosch, InvenSense, Murata Manufacturing and STMicroelectronic.

Sam rad bit će predstavljen na travanjskom simpoziju IEEE European Symposium on Security and Privacy, a dostupan je na sljedećoj poveznici.


Reci što misliš!