Sci-Tech

Računala

Raspberry Pi preteka Commodore 64

Raspberry Pi preteka Commodore 64

Iz Raspberry Pia su se pohvalili kako je do sada prodano više od 12,5 milijuna istoimenih računala, čime je Raspberry Pi maknuo Commodore 64 s trećeg mjesta ljestvice najprodavanijih računala

Sama snaga između Commodorea 64 i Raspberry Pia nije direktno usporediva, ali zato možemo usporediti njihovu popularnost. Službeno glasilo Raspberry Pi Foundationa–MagPi objavio je informaciju kako je ovo maleno hobističko računalo do sada prodano u većem broju primjeraka nego Commodore 64.

Dakle u zadnjih pet godina koliko se Raspberry Pi nalazi na tržištu do sada je prodano više od 12,5 milijuna primjeraka. Prema objavljenim podacima tu brojku u postotcima čine:

Raspberry Pi 3B s 30%
Raspberry Pi B i Raspberry Pi 2B s 23%
Raspberry Pi B+ s 15 %
Raspberry Pi A s 2%
Raspberry Pi A+ s 3%
Raspberry Pi Zero s 4%
Raspberry Pi Zero W s 1%

Istine radi treba naglasiti kako su brojke malčice nategnute jer za razliku od Commodorea 64 koji je samo jedan– Raspberry Pia je znatno više, ukupno sedam različitih modela. Možda bi izračun bio pošteniji kada bi u njega uključili barem Commodore VIC 20 i Commodore 128 koji su prethodnici i nasljednici popularnog C64 modela.

No, Raspberry Pi Foundation je najvjerojatnije htio na malo nezgrapan način istaći kako su oni u pet godina uspjeli postići jednaku prodaju kao i Commodore 64 koji se prodavao 11 godina, od 1982 do 1993. Time je Raspberry Pi (barem prema MagPi-ovoj računici) postao treće najprodavanije računalo u svijetu, odmah iza PC-a i Maca.


Reci što misliš!