Sci-Tech

meso bez životinja

Laboratorijski burgeri idu u masovnu proizvodnju

Laboratorijski burgeri idu u masovnu proizvodnju

Proizvođač burgera uzgojenih u laboratoriju otvara veliki proizvodni pogon i planira isporučivati pola milijuna kilograma lažnog mesa mjesečno.

Impossible Food svoje u laboratoriju uzgojene mesne proizvode zasad nudi u osam restorana u Sjedinjenim Državama. No, neće još dugo biti tako slabo zastupljeni. 

Do kraja ove godine planiraju se proširiti na ukupno tisuću lokacija gdje je moguće dobiti hranu. Kako bi to bilo moguće, moraju biti sposobni isporučiti bar oko pola milijuna kilograma lažnih burgera svaki mjesec prije kraja ove godine.

Pat Brown, nekadašnji profesor biokemije na sveučilištu Stanford i osnivač te direktor tvrtke Impossible Food, smatra kako će to biti početak cijele nove industrije, koja će preobraziti prehranu. 

Impossible Foods jedan je od nekoliko startupova koji se nadaju kako će uspjeti privoljeti ljude na konzumaciju zamjenskih proizvoda za meso, mlijeko i mliječne prerađevine.

Beyond Meat nudi sve i svašta, u rasponu od 'mrvica govedine' napravljenih od biljnih bjelančevina do piletine. Ripple Foods prodaje mlijeko temeljeno na biljkama, a Hampton Creek vegansku majonezu koju zovu Just Mayo.

Umjesto vegana i vegetarijanaca, u Impossible Foodsu ciljaju na zaljubljenike u hranu općenito i meso. Tvrde kako proizvodi od lažnog mesa mogu biti zdraviji (zbog manje antibiotika i hormona), ali i manje štetni po okoliš te manje zahtjevni što se resursa tiče.

Za njihov je burger, kažu, potrebna tek četvrtina vode i pet posto zemlje koje traži konvencionalna proizvodnja. A pri proizvodnji ispuštaju tek 13 posto stakleničkih plinova u odnosu na standardnu proizvodnju.

Impossible Burgers napravljeni su od šačice sastojaka, među kojima su bjelančevine iz pšenice i krumpira te kokosovo ulje. Od drugh veganskih burgera se razlikuju po prirodnoj tvari leghemoglobinu. 

Prva su prehrambena tvrtka koja ju je dodala u proizvod kako bi dobila okus, boju i miris životinjskog mesa. Ta se tvar nalazi u svim živim bićima, a u životinjama daje krvi crvenu boju. 

 


Reci što misliš!