Sci-Tech

Operativni sustavi

Apple u opticaj pustio stabilnu inačicu iOS 10.3

Apple u opticaj pustio stabilnu inačicu iOS 10.3
Screenshot / Youtube

Nakon par mjeseci testiranja, Apple je tijekom jučerašnjeg dana pustio u opticaj i stabilnu inačicu iOS-a 10.3 – najveća novost je prelazak na novi datotečni sustav APFS

Nakon par mjeseci testiranja, Apple je tijekom jučerašnjeg dana pustio u opticaj i stabilnu inačicu iOS-a 10.3. Novosti ima sasvim dovoljno kako bi se opravdala nova brojčana oznaka, a najveća od svih je prelazak na novi datotečni sustav – APFS.

Prelazak na novi datotečni sustav korisnici neće posebno primijetiti jer će se isti dogoditi tijekom nadogradnje na iOS 10.3. Iako se problemi tijekom nadogradnje ne očekuju, ipak zlu ne trebalo napravite backup najvažnijih podataka.

Od ove inačice iOS-a Apple je omogućio pronalazak zagubljenih AirPod slušalica na dva načina. Prvi je da vam na karti pokaže njihovu zadnju poznatu lokaciju, a drugi da aktivira zvuk na njima kako biste ih pronašli pomoću sluha. no ovo će raditi samo ako su slušalice u dometu s vašim iPhoneom.

Većina Appelovih aplikacija je dobila barem jedno poboljšanje. Npr. Appleove karte sada znaju gdje ste parkirali svoje vozilo, ali i kakvo će vrijeme biti na nekoj lokaciji. Appleov kalendar je konačno dobio mogućnost brisanja neželjenih pozivnica.

Nadalje, sadržajima unajmljenim putem iTunesa od sada je moguće pristupiti sa svih podržanih uređaja. CarPlay sada u statusnoj traci prikazuje zadnje korištenje aplikacije. Apple Music je također poboljšan te je sada prikaz sadržaja detaljniji.

Siri je također postala pametnija, sada zna pozvati vožnju putem Ubera ili Lyfta, a može vas i izvještavati uživo o rezultatima i statistikama iz kriketa (Indian Premier League i International Cricket Council). U slučaju da ste vlasnik „pametnog“ automobila, Siri će znati provjeriti da li je automobil zaključan, razinu goriva u spremniku, upravljati svijetlima te uključiti sirenu u slučaju potrebe.

Apple je naveo kako je iOS 10.3 ispravio propuste koji su povremeno znali zadavati glavobolju vlasnicima iPhonea 6/6S kada bi se unatoč dovoljno napunjenoj bateriji (30%), iPhone sam od sebe znao isključiti. Također od sada ćete dobivati i upozorenja kako 32-bitne aplikacije u budućim inačicama iOS-a neće biti podržane.


Reci što misliš!