Sci-Tech

Samovozeći automobili

Apple dobio dozvolu Kalifornije za testiranje autonomnih vozila

Apple dobio dozvolu Kalifornije za testiranje autonomnih vozila

Američka savezna država u kojoj se nalazi sjedište Applea dala je toj kompaniji zeleno svjetlo za testiranje autopilota na javnim cestama

Ministarstvo prometa (DMV) u američkoj saveznoj državi Kaliforniji u petak je Appleu dodijelilo službenu dozvolu za testiranje autonomnih vozila na javnim prometnicama. Već duže vremena, moramo priznati, nije se ništa značajno događalo na tom polju.

Jedna od posljednjih vijesti iz Cupertina bila je na tragu toga da je projekt Titan prekinut, te da je Apple svoje napore preusmjerio iz proizvodnje autonomnih vozila u izradu tehnologije za njih, koju bi prodavao drugim proizvođačima automobila.

Tu činjenicu sada potvrđuju i ove nove informacije. Dozvola koju su dobili odobrava im puštanje u promet najviše tri testna vozila, a čak se navodi i tip koji je Apple prijavio – riječ je o Lexusima RX450h iz 2015. godine. Njih sada smiju opremiti svojim autopilotskim sustavima i pustiti ih (pod nadzorom vozača) na javne ceste da se snalaze u stvarnim prometnim uvjetima. Vjerujemo da će prvom prilikom slika takvog vozila, bude li nosilo ikakva Appleova obilježja, vrlo brzo osvanuti u svim medijima.


Reci što misliš!