Sci-Tech

Medicina

Španjolska lani oborila rekord u broju transplantiranih organa

Španjolska lani oborila rekord u broju transplantiranih organa
Igor Kralj/PIXSELL

Španjolska je lani oborila rekord u broju transplantiranih organa te se zahvaljujući svom inovativnom sustavu već 25 godina nalazi u svjetskom vrhu, pokazuju podaci španjolske Nacionalne organizacije za transplantacije (ONT)

Po podacima ONT-a prošle je godine obavljeno 4.818 presađivanja organa od čega 2.994 bubrega, što znači da su bila donirana 43,4 organa na milijun stanovnika dok ih je godinu dana ranije bilo 40,2 na milijun stanovnika. Prošle je godine i Hrvatska dosegnula 40,2 donirana organa te je brojkom dijelila svjetski vrh. Za usporedbu u Sjedinjenim Državama su 2015. obavljene samo 28,2 transplantacije na milijun stanovnika, u Francuskoj 28,1 a Njemačkoj 10,9, podatak je Vijeća Europe.

Prateći supruga Juana Benita Drueta (63) na presađivanje novog bubrega u madridskoj bolnici La Paz njegova supruga Jeronima uzbuđeno kaže: “Ovo je bolje nego da smo dobili na lutriji!”. Ta šezdesetgodišnjakinja već sanja o odlasku na krstarenje jer je takvo putovanje bilo nemoguće tijekom proteklih 12 mjeseci dijalize kroz koju je prošao njezin suprug, svake noći spojen na 15 kilograma tešku spravu za filtriranje krvi.

Operacija je trajala četiri sata. Kirurzi su Druetu presadili zdrav bubreg koji je pripadao ženi preminuloj prethodne noći. Nakon operacije pacijenti počinju dobivati na težini, oporavljaju se. “Kao da im je pretočen život”, objašnjava Rafael Matesanz, osnivač ONT-a.

Organizacija za transplantacije djeluje u sklopu španjolskoga ministarstva zdravlja. Njen model, korak po korak, primjenjuju Hrvatska i Portugal, a postao je nadahnuće i mnogim drugim zemjama u Europi. Svaka bolnica ima koordinatora za transplantiranje.

Liječnici i medicinske sestre najčešće su specijalisti intenzivne njege, karakteristika koju je Španjolska prva uvela, kaže doktor Matesanz. Oni su najpogodniji za identificiranje pacijenata s rizikom smrti od moždanog udara ili srčanog zatajenja. To su dvije situacije u kojima tzv. solidni organi (bubrezi, jetra, pluća, gušterača ili čak crijeva) mogu nastaviti funkcionirati i biti presađeni i nakon što osoba premine.

O pristanku na doniranje odmah se obavještava ONT koji potom traži najadekvatnijeg pacijenta sa svojih lista čekanja. Ako je pacijent daleko, organ se prevozi zrakoplovom, u hladnjaku u kabini s pilotom. Operacija je besplatna, anonimna i dostupna samo građanima Španjolske kako bi se izbjegle zloupotrebe i trgovina organima.

Razlika u odnosu na druge zemlje je u organizaciji sustava. Njegova mreža je ključna za španjolski uspjeh”, kaze Marie-Charlotte Bouesseau, specijalist za etička pitanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Ženevi za novinsku agenciju AFP. Po procjeni WHO-a u svijetu je zadovoljeno samo 10 posto potreba za transplantacijama, što znači da umire 90 posto pacijenata s lista čekanja. U Španjolskoj je lani po podacima ONT-a umrlo između 4 i 6 posto pacijenata dok su čekali na jedan od vitalnih organa (jetra, srce, pluća).

Ramon Garcia Castillo, osamdesetpetogodišnji bivši televizijski tehničar, operirao je bubreg 2010. godine i proveo na dijalizi 13 mjeseci. Tri puta tjedno po tri i pol sata bio je "prikopčan za jednu napravu" u bolnici prije nego što mu je transplantiran bubreg koji ga je "oživio". Redovito uzima tablete da bi se izbjeglo eventualno odbijanje novog bubrega.

Druga tajna španjolskog modela je obuka i komunikacija, ističe Matesanz. Od osnivanja 1989. godine ONT je obučio više od 18.000 koordinatora koji su u stanju razgovarati o "lošoj vijesti" i uvjeriti rodbinu umrlih da pristane na doniranje organa.

Prema španjolskom zakonu, ako se preminula osoba za života nije izjasnila drugačije ona automatski postaje potencijalni darivatelj organa. Isti je princip uveden u Francuskoj od 1. siječnja 2017. No rodbinu se mora konzultirati. "Moramo biti vrlo empatični, imati puno poštovanja i biti pažljivi”, kaže Belen Estebanez, koordinatorica za transplantaciju organa u madridskoj bolnici La Paz.

Ako se puno premišljaju upitam ih kakva je bila preminula osoba, je li bila velikodušna..., nakon čega neki počnu razmišljati o darivanju”, kaže Damiana Gurria, druga koordinatorica. Nakon 10 godina rada u tamošnjoj klinici smatra da su Španjolci prilično upoznati s temom.

Nije slučajno transplantacijom spašen život bivšem francuskom nogometašu Barcelone Ericu Abidalu od raka jetre 2012. godine.

Tri filma poznatog španjolskog redatelja Pedra Almodovara – 'Sve o mojoj majci', 'Cvijet moje tajne' i 'Pričaj s njom' - govore o ovoj temi. Slavni je redatelj prošao obuku ONT-a.

Mnogim je obiteljima utjeha saznanje da će organi njihove djece živjeti u nekoj drugoj osobi.


Reci što misliš!