Sci-Tech

Društvene mreže

Pinterest ukida gumb "Like"

Pinterest ukida gumb
Tobias Hase/DPA/PIXSELL

Može li neka društvena mreža danas preživjeti bez "lajkanja"? Ako se pita vodstvo Pinteresta, može

U posljednje vrijeme sve češće smo svjedoci "posuđivanja" opcija između različitih društvenih mreža i aplikacija za dopisivanje. Tako danas sve one, ili gotovo sve, imaju mogućnost lajkanja, shareanja, stvaranja storiesa, dodavanja efekata na slike i video, i tome slično.

U svijetu u kojem sve društvene mreže i aplikacije idu istim smjerom, osvježavajuće je vidjeti nekoga tko misli svojom glavom i pokušava se istaknuti kao drugačiji. Iz Pinteresta je objavljeno da će oni tako – svima u inat – ukinuti gumb "Like".

Osnovna ideja Pinteresta je postavljanje "pinova", odnosno isticanje sadržaja tako da ga se virtualnim pribadačama kači na virtualne ploče. Lajkanje sadržaja je tu samo da bi korisnici mogli označiti što im se sviđa, a možda nije vrijedno pinanja. Istraživanjem među svojim korisnicima u Pinterestu su uvidjeli da mnogi od njih ne znaju koja je točno razlika između lajkanja i pinanja. Zaključili su potom da je mnogo lakše shvatiti pravu svrhu cijele ove društvene mreže ako se lajkanje – u potpunosti ukine.

Postupno će, u narednim danima i tjednima, korisnici tako ostati bez "Like" gumba na Pinterestu, a sve što su do sada lajkali bit će im spremljeno na posebnu ploču. Pinterest će se fokusirati na pinove, a funkciju lajkanja bi trebao preuzeti gumb "Save", koji će ponuditi nove mogućnosti organizacije sadržaja.


Reci što misliš!