Sci-Tech

Neuralink

Elon Musk najavio povezivanje mozga i računala za 4 godine

Elon Musk najavio povezivanje mozga i računala za 4 godine
Neuralink Corp.

Muskovi implantati uskoro će služiti za "boostanje" snage ljudskog mozga

Svi znamo da je Elon Musk danas jedan od najvećih vizionara u svijetu tehnologije i znanosti (i biznisa), pa nas je prilično začudilo kada je izjavio da je najveća prijetnja čovječanstvu umjetna inteligencija koja bi nas jednog dana mogla zbrisati s lica Zemlje. No to ne znači da se sam Musk ne bavi umjetnom inteligencijom. Što više, njegov autopilot se već duže vrijeme ugrađuje u Tesla automobile, a nedavno je osnovao i novu tvrtku pod imenom Neuralink, čiji je cilj u stvarnost dovesti još jednu čestu temu iz SF literature i filmova.

Musk vjeruje da će Neuralink kroz četiri godine proizvesti prve implanatate koji će služiti za "boostanje" mozga i omogućiti nam "konsenzualnu telepatiju", a kroz osam godina ta će tehnologija biti dostupna svima, javlja VIDI.

Tehnologiju za ugradnja sićušnih računala veličine mikrona u mozak Musk će većim dijelom sam financirati, a ona će imati sučelje za povezivanje s vanjskim računalima koja će direktno u mozak moći uploadati podatke, odnosno downloadati s njega čitav sadržaj vašeg mozga zajedno s mislima.

Prvi cilj Neuralinka će biti malo manje SF, jer će za početak razviti proizvod namijenjen ljudima s raznim vrstama oštećenja mozga, koji će izgubljene funkcije mozga preuzeti na sebe, čime će pacijentima uvelike poboljšati kvalitetu života.

Što se tiče stjecanja telepatskih sposobnosti, Musk kaže da će komunikacija mislima biti moguća između dviju osoba koje će biti opremljene njegovim čipovima, a ova će tehnologija omogućiti i veću kontrolu nad umjetnom inteligencijom, jer će ljudi pomoću mozak-mašina sučelja biti povezani direktno s robotima pa im neće pružiti mogućnost donošenja vlastitih odluka bez kontrole čega se veliki inovator i vizionar najviše plaši.


Reci što misliš!