Sci-Tech

festival znanosti

Napravite đir s posadom Condure

Napravite đir s posadom Condure

U subotu, 29. travnja, u okviru Festivala znanosti, građani i posjetitelji Zadra imat će priliku pobliže se upoznati s replikom starohrvatskog broda Condura Croatica

U vremenu od 10 do 16 sati na zadarskoj rivi, u blizini Rektorata i Starog kampusa Sveučilišta u Zadru, posada Condure bit će na raspolaganju svima koji žele iskusiti plovidbu brodom na jedra ili na vesla te saznati više o cjelokupnom projektu istraživanja i zaštite srednjovjekovnih ninskih brodova.

U slučaju jačeg vjetra manifestacija će se održati kod mosta na strani Poluotoka, gdje se Condura nalazi na stalnom vezu

Realizaciju projekta omogućili su Sveučilište u Zadru i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, u okviru programa Popularizacija znanosti, te tvrtke Martin d.o.o. iz Šibenika (Dizajniranje i izrada jedara) i Novena d.o.o. (Studio digitalnih medija) iz Zagreba.

Brodovi su pronađeni krajem šezdesetih godina prošloga stoljeća na položaju zvanom Usta na ulazu u unutrašnju ninsku lagunu na dubini od samo dva metra. Usprkos skromnim sredstvima, veliki entuzijazam arheologa Zdenka Brusića, konzervatora Božidara (Darka) Vilhara i njihovih vrijednih suradnika ubrzo je doveo do realizacije  jedinog cjelovitog hrvatskog projekta u domeni arheologije broda, koji je započeo podmorskim istraživanjem, a kulminirao izradom dvaju plovila izrađenih po uzoru na arheološke nalaze.

Godine 1974. oba su broda u dijelovima izvađena iz mora nakon čega je započeo dugogodišnji proces konzervatorske obrade nalaza. Brodovi su danas izloženi u Muzeju ninskih starina. Ostatci manjega broda (Nin 1) predstavljeni su u obliku zatečenome na morskom dnu, dok su ostatci većega (Nin 2) uklopljeni u cjelovito rekonstruirani brod.

Dolazak pape Ivana Pavla II. u Hrvatsku 1998. i 2003. godine poslužio je kao inspiracija za izradu dvaju brodova po uzoru na arheološke nalaze, koje je izradio betinski brodograditelj Čedomir (Ćiro) Burtina. Manji je brod danas usidren kraj Donjeg mosta u Ninu, a veći, koji se nalazi u vlasništvu Arheološkog muzeja i Sveučilišta u Zadru, koristi se za edukativne i promidžbene aktivnosti te aktivno sudjeluje u regatama i festivalima tradicijskih plovila u zemlji i inozemstvu.

Proučavanje brodova nastavlja se i danas u okviru projekta Arheologija jadranske plovidbe i brodogradnje (Archaeology of Adriatic Shipbuilding and Seafaring – AdriaS), čiji je nositelj Sveučilište u Zadru, a koji podržava Hrvatska zaklada za znanost.


Reci što misliš!