Sci-Tech

Medicina

Jeftini lijek mogao bi spasiti živote tisuća žena u nerazvijenim zemljama

Jeftini lijek mogao bi spasiti živote tisuća žena u nerazvijenim zemljama
Thinkstock.com

Jeftin i provjeren lijek koji zaustavlja obilna krvarenja mogao bi spasiti živote tisuća mladih majki neposredno nakon poroda, osobito u nerazvijenim zemljama, piše časopis Lancet

Svake godine od postpartum krvarenja, onog koje se dogodi u roku od dva sata nakon porođaja, u svijetu umre oko 100.000 žena. Ono bi se moglo spriječiti primjenom traneksamične kiseline (TXA) koja se dosad primjenjivala u kontroli krvarenja kod hemofiličara, pri smanjenju krvarenja kod većih operacija te kod žena s obilnim menstrualnim krvarenjem.

Šira se upotreba nije ispitivala jer su se liječnici bojali nuspojava.

Po rezultatima nove globalne studije, čiji su rezultati objavljeni u Lancetu, broj smrtnih slučajeva uslijed postporođajnog krvarenja smanjen je za trećinu nakon što su pacijentice primile traneksamičnu kiselinu u roku od tri sata od početka obilnog krvarenja. 

Jedan tretman kiselinom u većini zemalja stoji oko dva i pol dolara (oko 18 kuna).

"Lijek je siguran, jeftin i jednostavan za primjenu. Nadamo se da će ga liječnici koristiti puno češće nego dosad u slučaju obilnoga postporođajnog krvarenja", rekla je dr. Haleema Shakur, profesorica na London School of Hygiene and Tropical Medicine koja je vodila istraživanje. 

"Rana primjena TXA može spasiti pacijentičin život i omogućiti da novorođenče odrasta uz majku", istaknula je. 

U studiju su bile uključene trudnice, odnosno majke iz 193 bolnica iz dvadeset i jedne zemlje, uglavnom iz Afrike i azijskih zemalja, ali i iz Bitanije i ostalih europskih zemalja, kod kojih je uočeno obilno postporođajno krvarenje. 

Riječ je o gubitku više od 0,5 litre krvi tijekom ili nakon trećeg porođajnog doba, odnosno tijekom izlaska posteljice.

TXA je danas generički lijek, a izumio ga je 1969. godine japanski bračni par, znanstvenici Shosuke i Utako Okamoto, no u to doba nisu uspjeli uvjeriti lokalne liječnike da ga primijene u kliničkim ispitivanjima kod postporođajnog krvarenja. 

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije najviše žena pri porodu ili nedugo nakon poroda umire u Siera Leoneu, u Srednjoafričkoj Republici, Čadu, Nigeriji i Južnom Sudanu. 

Tijekom 2015. ondje je zabilježeno 300.000 smrtnih slučajeva uslijed komplikacija povezanih s trudnoćom i porođajem, podaci su WHO-a. 

Organizacija je objavila da će ponoviti prijedlog liječnicima za liječenje postporođajnog krvarenja ovim učinkovitim lijekom. 


Reci što misliš!