Sci-Tech

Sigurnost

I obični korisnici plaćaju otkupninu za uklanjanje ransomwarea

I obični korisnici plaćaju otkupninu za uklanjanje ransomwarea

Istraživanje tvrtke Trustlook bavi se običnim korisnicima Interneta kao žrtvama ransomwarea, oko 38 posto ispitanika koji su bili žrtve ransomwarea odlučilo se na plaćanje otkupnine

Većina istraživanja koja se bavi ransomwareom, kao žrtvama se uglavnom bavi samo tvrtkama, dok se obični korisnici Interneta spominju mnogo rjeđe. Istraživanje tvrtke Trustlook bavi se upravo ovim potonjim segmentom potencijalnih žrtava ransomwarea. 

Oko 17% ispitanika koji su sudjelovali u istraživanju priznali su da su bili žrtve infekcije malwareom, od čega je njih 38% priznalo da se odlučilo na plaćanje otkupnine, kako bi došli do svojih zaključanih podataka. Za otključavanje svojih podataka u prosjeku plaćaju između 100 i 500 američkih dolara. 

S druge strane, od sudionika ispitivanja koji dosad nisu bili žrtve ransomwarea, samo je njih 7% spremno platiti otkupninu za zaključane podatke. Oko 48% sudionika ispitivanja uopće nije zabrinuto da bi mogli postati žrtve ransomwarea s obzirom da njih 77% vrši backup svojih podataka na računalima i mobilnim uređajima. 

Iz Trustlooka korisnicima daju uobičajene savjete poput savjeta o backupu važnih podataka na barem jedan uređaj koji nije spojen na Internet te dodatan oprez pri kliku na poveznicu koja je došla putem elektroničke pošte od nepoznatog pošiljatelja.


Reci što misliš!