Sci-Tech

Društvene mreže

EU kaznila Facebook zbog davanja lažnih podataka

EU kaznila Facebook zbog davanja lažnih podataka

Prilikom preuzimanja WhatsAppa Facebook je pred EU lažno izjavio da ne može spojiti korisničke podatke na svoje dvije platforme

Kada je 2014. godine Facebook preuzimao WhatsApp, morao je tražiti odobrenje europskih regulatora, jer ga je pripajanje ogromne korisničke baze lako moglo staviti u monopolistički položaj. Tada su iz Facebooka izvijestili Europsku uniju da velik broj korisnika WhatsAppa neće utjecati na snagu Facebooka jer oni nemaju mogućnost automatski spojiti baze korisnika jedne i druge usluge.

Otprilike dvije godine nakon što je EU dala odobrenje za pripajanje WhatsAppa Facebooku, kompanija je lansirala uslugu koja se oslanja upravo na spajanje korisničkih profila s jedne i druge mreže. WhatsApp je tada počeo s Facebookom dijeliti podatke o korisnicima, njihove telefonske brojeve i kontakte.

Zbog toga je pokrenuta istraga, a danas je objavljena i presuda – Facebook je dužan platiti kaznu u visini od 110 milijuna eura zbog davanja lažnih informacija.

Iz kompanije kažu da greška nije bila učinjena namjerno, te kako smatraju da je ovom kaznom to pitanje zatvoreno. Ovo je već treća kazna Facebooku u Europskoj uniji u nešto više od tjedan dana. Podsjetimo, prošloga tjedna Italija im je odredila kaznu od 3 milijuna eura zbog nedozvoljenog dijeljenja podataka između WhatsAppa i Facebooka, a nedugo zatim Francuska ih je kaznila sa 150.000 eura zbog nepoštivanja privatnosti korisnika i odavanja njihovih podataka oglašivačima.


Reci što misliš!