Sci-Tech

Parnice

PayPal optužio Pandoru za krađu logotipa

PayPal optužio Pandoru za krađu logotipa
Ilustracija

Pandorini dizajneri nisu uzeli u obzir da novi logotip Pandore podsjeća na PayPalov, a sada ćemo vidjeti kakve imaju odvjetnike

Pandora, servis za internetski streaming glazbe, prošle je godine u listopadu predstavio svoj novi vizualni identitet. Prilikom redizajna vodili su se jednostavnim linijama i bojama, pa su kao logotip svoje kompanije i pripadajućih mobilnih aplikacija odabrali plavo slovo "P" (bez rupe), na bijeloj podlozi, javlja Bug.

Međutim, prilikom izrade tog logotipa dizajneri očito nisu pazili na to da on bude sasvim jedinstven, pa su izradili znak vrlo sličan onome koji već neko vrijeme koristi PayPal. Nesreća je u tome da obje kompanije predstavljaju slova "P", a i PayPal se odlučio na kombinaciju plavog slova (opet bez rupe) na bijeloj podlozi. Kako su oni svoj novi znak predstavili još u proljeće 2014. godine, odlučili su se tužiti Pandoru za kršenje autorskih prava.

U tužbi navode da je Pandora ukrala "kultni" znak koji su izradili nakon studioznih proučavanja toga što bi on trebao predstavljati, a to su stvari poput "jednostavnosti, pristupačnosti, i sigurnosti". Rupa iz "P" izbačena je zbog bolje čitljivosti, a boje su odabrane kako bi istaknule "povjerenje i vitalnost", te bile u skladu s ostalim vizualnim elementima koje PayPal koristi. Jednostavan i oštar oblik predstavlja tehnologiju, dok je nagib slova tu kako bi iskazao "inovaciju, pokret i napredak".

Pandorin logotip odveć je sličan njihovome, smatraju, te ih korisnici lako mogu zamijeniti –što umanjuje kvalitetu korisničkog iskustva prilikom plaćanja PayPalom. Ovu tvrdnju potkrijepili su i tvitovima zbunjenih korisnika, a od Pandore traže da se prestane koristiti ovim logotipom, te zahtijevaju naknadu štete sukladno američkim zakonima.


Reci što misliš!