Sci-Tech

Gadgeti

Trackeri loši u mjerenju sagorijevanja kalorija

Trackeri loši u mjerenju sagorijevanja kalorija
Screenshot / Giro d'Italia Twitter

Testovi ukazuju da su neki trackeri u pametnim satovima i narukvicama još uvijek prilično neprecizni

Znastvenici Sveučilišta Stanford proveli su istraživanje fitness trackera ugrađenih u 7 pametnih satova i narukvica kako bi ustanovili koliko su doista precizni u prikupljanju podataka važnih za zdravlje korisnika, piše VIDI. Kako bi to isprobali koristili su 60 volontera kojima su dali nosive gadgete dok su hodali, trčali i vozili bicikl. Nosivi uređaji su bili Apple Watch, Fitbit Surge, Basis Peak, Microsoft Band, PulseOn, MIP Alpha 2 i Samsung Gear S2.

Nakon provedene studije rezultati su upućivali da je 6 od 7 uređaja bilo prilično precizno u mjerenju srčanih otkucaja, uz pojavljivanje greške manje od 5%, dok je jedino Samsung Gear S2 iskazivao postotak pogreške od 6,8%.

Međutim, kada je na red došlo mjerenje utroška energije tijekom vježbe, čak 5 od 7 uređaja je u potpunosti prikazivalo pogrešne podatke, a niti jedan od pametnih satova i narukvica nije pojavljivanje grešaka doveo do razine ispod 20%.

Znanstvenici kažu da ovo potvrđuje njihova očekivanja da su trackeri u posljednje vrijeme postali prilično precizni u mjerenju ritma srčanih otkucaja, ali precizna tehnologija za mjerenje potrošnje energije (sagorijevanje kalorija) još uvijek nije stigla na tržište nosivih gadgeta.

Razloga za to može biti više, a jedan od glavnih je taj što sve osobe ne gube iste količine kalorija u vježbanju, pa recimo nakon prehodanih 10.000 koraka sagorijevanje može varirati između 400 i 800 kilokalorija, ovisno o visini i težini.

Također navode da je mjerenje sagorijevanja kalorija puno ozbiljnija zadaća nego što su je to u stanju odraditi trackeri, jer se u obzir moraju uzeti mnogi čimbenici koji uključuju visinu, težinu, postotak tjelesne masnoće, srčani ritam i druge vrijednosti.

Znanstvenici stoga pozivaju tvrtke koje tvrde da su njihovi trackeri precizni, da objave javno rezultate svojih istraživanja kao što su to učinili oni.


Reci što misliš!