Sci-Tech

Hardver

Apple razvija posebni AI procesor za mobilne uređaje

Apple razvija posebni AI procesor za mobilne uređaje

iPhonei i iPadi bi u budućnosti mogli imati poseban procesor za umjetnu inteligenciju, ako je vjerovati novim informacijama

Već odavno znamo da Apple u svoje iPhone i iPad uređaje ne ugrađuje samo osnovni procesor iz serije A, već uz njih od inačice A7 dolazi i koprocesor koji bilježi pokrete, oznake M. Do sada su izbacili verzije M7, M8, M9 i M10, a ovi dodatni procesori imaju vrlo usku zadaću koju obavljaju izvrsno – prikupljaju podatke o pomicanju uređaja (podatke s kompasa, žiroskopa, barometra i slično) dok god je on uključen, spremaju ih, te ih daju na raspolaganje aplikacijama po potrebi. Time je Apple ostvario uštedu energije uz značajno povećanje kvalitete zabilježenih podataka.

Sada, pak, u Cupertinu razmišljaju da u nove generacije mobilnih uređaja počnu ugrađivati i treći procesor, ponovno s vrlo specifičnom zadaćom. Ovaj čip, internog naziva Apple Neural Engine, bio bi zadužen samo za procesiranje zadataka iz područja umjetne inteligencijem piše Bug.

Bloomberg piše da bi novi čip trebao preuzeti zadatke za koje je kod mobitela inače potreban ljudski faktor, pa bi mobiteli u budućnosti mnogo brže i lakše učili. Ovaj "neuronski" čip specijalizirao bi se za usluge virtualne asistentice Siri, kao za prepoznavanje lica ili glasa – potvrdili su neimenovani izvori bliski Appleu.

Oslobađanjem glavnog SoC-a od ovih napornih zadaća ponovno bi se ostvarila bolja energetska efikasnost uređaja, a prve inačice AI čipa navodno su već testirane. Neke informacije o smjeru u kojem Apple misli razvijati umjetnu inteligenciju možda doznamo i za manje od dva tjedna, kada je na rasporedu njihova developerska konferencija WWDC 2017.


Reci što misliš!