Sci-Tech

nacionalni program širokopojasnog pristupa internetu

EK odobrila novi hrvatski program za pristup Internetu

EK odobrila novi hrvatski program za pristup Internetu

Europska komisija podržala je novi hrvatski nacionalni program širokopojasnog pristupa internetu u vrijednosti od 101 milijuna EUR

Europska komisija izdala je priopćenje u kojem navodi da je utvrdila kako je plan Hrvatske za širokopojasnu mrežu nove generacije (NGN) u vrijednosti od 101,4 milijuna EUR u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama, javlja VIDI. Cilj tog programa je pružiti brzi internetski pristup ondje gdje trenutačno nije dostupan, osobito u ruralnim područjima.

Povjerenica za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager izjavila je:

"Program širokopojasnog pristupa u Hrvatskoj omogućit će brži internet privatnim i poslovnim korisnicima koji ga trenutačno nemaju. To će Hrvatskoj pomoći da uspostavi infrastrukturu potrebnu za informatičko društvo i pridonese stvaranju jedinstvenog digitalnog tržišta u EU-u."

EK navodi kako sadašnje tržište širokopojasnog pristupa u Hrvatskoj karakteriziraju visoke cijene i mali broj korisnika u odnosu na prosjek EU. Cilj programa je znatno poboljšati trenutačno stanje i pomoći Hrvatskoj da poveća svoju povezivost i ispuni ciljeve koje je u okviru jedinstvenog digitalnog tržišta postavila Komisija.


Reci što misliš!