Sci-Tech

Sigurnost

Na Dark webu otkriven ransomware za Mac računala

Na Dark webu otkriven ransomware za Mac računala

Osim što se na "tamnom dijelu Interneta" može kupiti ili iznajmiti malware za Windowse, moguće je isto učiniti i za Macove

Sigurnosna kompanija Fortinet objavila je svoje najnovije otkriće – zloćudni program koji kriptira podatke na računalu i zatim traži otkupninu, a prilagođen je kako bi zarazio isključivo Mac računala, prenosi Bug. MacRansom, kako se naziva ovaj ransomware, moguće je nabaviti putem Dark weba, tj. iznajmiti ga kao uslugu (Ransomware-as-a-Service, RaaS).
 
Na taj način svatko zapravo može postati cyber-kriminalac: potrebno se javiti autorima MacRansoma, odrediti koliku otkupninu će program tražiti i kada će se aktivirati, te u konačnici dobiti inačicu malwarea koju može dalje proširiti po volji. Ovaj se ransomware na računalu pokreće tako da se žrtvu na neki način prevari da klikne na zaraženi link ili datoteku u e-mailu, ili ga se pak može instalirati s USB memorije ako "haker" ima fizički pristup žrtvinom računalu.
 
U slučaju da žrtva odluči platiti otkupninu, autori MacRansoma obećavaju da će sebi zadržati 30% iznosa, a 70% će proslijediti svojem klijentu.
 
Iz Fortineta kažu kako je prilično neuobičajeno da se pojavi ovakav oblik zloćudnog programa za MacOS platformu, i da je moguće da se u skorijoj budućnosti pojavi još nekoliko inačica.


Reci što misliš!