Sci-Tech

Mobiteli

Kraj podrške za Windows Phone 8.1

Kraj podrške za Windows Phone 8.1

Microsoft više neće objavljivati ažuriranja za svoj stari mobilni OS, a budućnost aktualnoga također je upitna

U slučaju da ste među zaista malobrojnima koji i danas na svom mobitelu imaju neku od mobilnih verzija Windowsa, ova vijest bi vas mogla zanimati – dok će drugima tek označiti smjer u kojem se razvija današnje tržište mobitela. Microsoft je, naime, ovog tjedna prestao pružati podršku za Windows Phone 8.1, i time praktički ukinuo sve svoje mobilne OS-ove osim Windowsa 10 Mobile, javlja Bug.

Stariji uređaji i dalje će raditi bez problema, ali više neće dobivati nadogradnje niti će korisnici moći dobiti bilo koji oblik tehničke podrške – no to će malo koga zasmetati budući da je poznato kako je ova platforma na putu izumiranja i u svijetu se već neko vrijeme nalazi na značajno manje od 1% aktivnih mobitela.

Microsoft tako ostaje na samo jednom mobilnom OS-u, Windows 10 Mobile, ali na njega ne izdvaja velika sredstva niti ulaže prevelike napore da ovu verziju pokuša oživjeti. Primarno, ona je tu kako bi bila komplementarna Windowsima 10 na stolnim računalima i ostalim uređajima na kojima se desetka može naći.

S druge strane, Android i iOS s tržišnim udjelima od 86%, odnosno 14%, čine globalni duopol na području mobilnih uređaja i nije za očekivati da bi takvu sliku uskoro bilo tko, pa niti moćni Microsoft, mogao poremetiti.


Reci što misliš!