Sci-Tech

priznanje znanstvenog časopisa "Spine"

Ravnatelj rovinjske bolnice po drugi put je najbolji mladi znanstvenik u području patologije

Ravnatelj rovinjske bolnice po drugi put je najbolji mladi znanstvenik u području patologije
Goran Kovacic/PIXSELL

Ravnatelj Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju "Prim. dr. Martin Horvat" u Rovinju i znanstvenik Marinko Rade drugi put je proglašen za najboljega mladog znanstvenikom u području patologije, a to priznanje američkoga znanstvenog časopisa "Spine" uručeno mu je u Ateni na kongresu Međunarodnoga društva za istraživanje slabinske kralježnice, priopćeno je u četvrtak iz Udruge poslodavaca u zdravstvu (UPUZ)

Znanstveni časopis "Spine" najutjecajniji je i najdugovječniji znanstveni časopis za dijagnostiku te konzervativno i kirurško liječenje patologije i deformiteta kralježnice, a Rade je jedini mladi znanstvenik na svijetu koji je to priznanje osvojio dva puta. Osim što je ravnatelj rovinjske bolnice, Rade je docent pri Katedri za anatomiju i neuroznanost Medicinskoga fakulteta u Osijeku te postdoktorski istraživač na finskoj Sveučilišnoj bolnici Kuopio University Hospital.

Prvi puta nagrađen je 2014 . za dva istraživanja objavljena u tome časopisu iz području neuroradiologije u kojima je prvi put predstavljena nova metodu kojom se, uz pomoć magnetske rezonance (MR), mogu mjeriti živčani pokreti unutar vertebralnog kanala. Kako je vertebralni kanal prevalentno koštani kanal, do tada nije postojao način da se pokreti živaca i leđne moždine izmjere bez da se taj kanal otvori, odnosno pacijent operira.

"Ove smo godine uspjeli dokazati da su u slučaju simptomatske hernijacije intervertebralnog diska ovi živčani pokreti bitno ograničeni, te da je ograničenost pokreta direktno u korelaciji s magnitudom i lokalizacijom simptoma, odnosno boli. Uspjeli smo objasniti situacije koje su nam do sada znale zadati glavobolje, to jest pitanje zašto ponekad MR pokazuje sliku normalne kralježnice, a pacijent referira jake bolove ili zašto ponekad MR pokazuje sliku značajno degenerirane kralježnice, a pacijent nema nikakvih simptoma. Odgovor je sada jasan, jer nismo mjerili funkcionalne pokrete živaca“, objasnio je dr. Rade.

"Spine Young Investigator Award" svjetska je nagrada koja se dodjeljuje jednom godišnje osobi koja je prije maksimalno pet godina stekla doktorat iz medicinske znanosti.

"Posebno mi je zadovoljstvo što ovaj nagradu dijelim sa svojim prijateljem i studentom na doktoratu znanosti medicine u Finskoj, kojemu sam i komentor, Janneom Pesonenom. To znači da smo uspješno prenijeli znanje, što je najveća nagrada za jednoga mentora“, rekao je Rade.

Kako bi se proširio broj pacijenata na kojima će se nove metode liječenja primjenjivati, dio istraživanja bit će prebačen na medicinski fakultet pri King's College u Londonu, ali želja je dr. Radea dio istraživanja prebaciti u Hrvatsku.

Rade je prve nagrade dobivao je još kao student doktorskoga studija medicine u Finskoj, a 2013.  prvi put proglašen je najboljim mladim znanstvenikom po izboru Finskog društva za vertebrologiju Finskog liječničkog zbora. Istu je nagradu osvojio i 2015. i 2016. Član je predsjedništva Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske.


Reci što misliš!