Sci-Tech

Operativni sustavi

Malena, ali značajna nadogradnja iOS-a

Malena, ali značajna nadogradnja iOS-a
Apple PROMO

iOS 10.3.3 spriječit će napadače da neovlašteno upadnu u uređaje spojene na otvorene pristupne Wi-Fi točke

Apple je upravo izdao iOS 10.3.3, nadogradnju mobilnog operacijskog sustava za sve iPhone uređaje od modela 5 na ovamo, iPade modela 4 i novije, te iPod touch 6. generacije. Nova inačica iOS-a donosi poboljšanja gotovo isključivo na sigurnosnom planu, piše Bug.

Nadogradnja je "teška" nešto manje od 100 MB, a donosi niz nevidljivih promjena koje će osigurati ažurirane uređaje od napada putem nezaštićenih Wi-Fi mreža i neovlaštenog upada u sustav i preuzimanja kontrole nad nekim aplikacijama. Sigurnije će postati aplikacije Contacts, Messages, i Safari, a od upada će biti zaštićen i sustav za obavljanje telefonskih poziva kao i sam Wi-Fi čip, za koji je otkriveno da je podložan hakiranju.

Poznata je stvar da se svatko tko se spaja na nezaštićenu javnu Wi-Fi pristupnu točku do neke mjere izlaže riziku, jer se takve mreže mogu iskoristiti za man-in-the-middle napade, te ostvarivanje neovlaštenog pristupa uređaju. Novom nadogradnjom Apple je onemogućio nekoliko poznatih napada ove vrste, pa svakako preporučujemo svim korisnicima iOS-a da instaliraju njegovu najnoviju inačicu.


Reci što misliš!