Sci-Tech

Noviteti

Google Maps nudi virtualnu šetnju Međunarodnom svemirskom postajom

Google Maps nudi virtualnu šetnju Međunarodnom svemirskom postajom

Na Googleovom kartografskom servisu od sada se možete virtualno prošetati kroz cijelu svemirsku postaju

Poznati servis koji objedinjuje zemljopisne karte, snimke ulica, podatke o raznim svjetskim lokacijama, prometne informacije i tome slično, Google Maps, po prvi je puta dostupan i za jedno "naseljeno" mjesto fizički smješteno izvan našeg planeta. Do sada smo kroz ovaj servis mogli, osim Zemlje, pregledati i osnovne animacije Merkura, Mjeseca i Marsa, a od sada je tu i detaljan prikaz Međunarodne svemirske postaje (ISS), javlja Bug.

Panoramske snimke koje je Google iskoristio za virtualni obilazak postaje snimili su sami astronauti, i to uz pomoć DSLR fotoaparata koji su im na raspolaganju. Budući da u ISS-u nemaju tronožac za fotoaparat, morali su pribjeći priručnom rješenju. Povezali su aparat s elastičnom užadi kako bi ga učvrstili na jednom mjestu, te potom snimali fotografije u zadanim smjerovima, kako bi Googleov servis u konačnici mogao stvoriti iskoristive panoramske slike u 360°. Za svaku takvu panoramu bilo je potrebno snimiti 24 fotografije u ovim zahtjevnim uvjetima – za što je astronautima, inače zauzetima i drugim obvezama, trebalo ukupno 4 mjeseca.

U konačnici je na Google Maps postavljena virtualna šetnja kroz svih 15 modula ISS-a, pa ih sada možemo iz prve ruke upoznati i to ne ustajući od računala. Dodatno, svaka panorama obogaćena je i popratnim tekstovima koji opisuju sve što se vidi na slikama, pa se osim razgledavanja iz razonode na ovom mjestu može ponešto i naučiti o životu astronauta na ISS-u.


Reci što misliš!