Sci-Tech

trošak

Izračunali smo koliko struje troše svi vaši gadgeti

Izračunali smo koliko struje troše svi vaši gadgeti
Pixabay

Smartfoni, tableti, laptopi... Košta uređaj, a košta i njegovo korištenje. Saznajte koliko novca vam treba za punjenje vaših omiljenih uređaja tijekom godine.

Svatko od nas ima barem jedan uređaj koji radi na struju ili ga je potrebno puniti, no jeste li ikad razmislili o tome koliko košta punjenje svih naših gadgeta? Donosimo popis najpopularnijih i okvirni trošak koji nam priušte.

Smartfon


Prva je stvar koju uzmemo ujutro i zadnja stvar koju držimo navečer. On se puni najčešće jednom na dan, ali koliko je naš maleni ljubimac zapravo trošak? Uzmimo naprimjer, iPhone 6S, koji ima bateriju od 6,55 Wh. Takav uređaj troši 1,18 kunu godišnje ukoliko ga punimo jednom dnevno.

Tablet

Oni su zapravo veća inačica naših mobitela, a zapravo i ne košta puno više to da se napune do punog kapaciteta baterije. Također, za razliku od mobitela, ne punimo ih svaki dan. Appleov iPad Pro ima bateriju od 27,91 Wh te košta 2,52 kuna godišnje ako ga punimo svaki drugi dan.

Laptop

Zadnjih godina i laptopi su sve efikasniji što se tiče potrošnje. Primjerice MacBook troši oko 20 W pri punom korištenju. Ako pretpostavimo da ga koristimo oko tri sata dnevno, koštat će nas oko 10, 8 kuna godišnje.

Stolno računalo

Stolno računalo troši pak mnogo više od prethodno navedenih uređaja. Standardni komp troši oko 80 W. Ako tome dodamo malo veći monitor koji troši 30 W, takvo računalo će nas koštati oko šest lipa po satu korištenja. Za tri sata dnevno to bi iznosilo 59,48 kuna godišnje.

TV

Iako je tehnologija što se tiče televizora dosta uznapredovala i više nisu toliko gladni struje, troše čak i oni 'najpametniji'. Samsungov 43-inčni pametni TV troši oko 51 W po satu, što je nešto manje od tri lipe po satu. Ukoliko ga koristimo četiri sata dnevno, račun za struju će nam porasti za 36,77 kuna u godinu dana.

Wi-Fi ruter

Vjerojatno je jedini gadget koji 24 sata dnevno uvijek nešto radi. U godini dana ovaj će nas uređaj koštati oko 39,80 kuna.

Konzola

Ovo je u suštini malo moćniji PC. Jedan PlayStation 4 koristi 137 W dok igrate na njemu, no i u stanju mirovanja treba mu oko 10 W. To je trošak od oko 89,04 kune godišnje ukoliko se koristi dva sata dnevno.


Reci što misliš!