Sci-Tech

Društvene mreže

Facebook planira uvesti naplatu vijesti

Facebook planira uvesti naplatu vijesti

Članci i vijesti koji se objavljuju kao Instant Articles mogli bi se u sljedećoj godini početi naplaćivati

Instant Articles format za objavu vijesti na Facebooku izgleda lijepo, učitava se brzo, kompanija ga voli promovirati, a i autorima sadržaja se isplati. Ova društvena mreža, naime, s izdavačima dijeli svu zaradu ostvarenu putem oglasa unutar Instant Articles platforme u omjeru 70:30 u korist izdavača.

Trenutačno partneri izdavači, kojih je u cijelom svijetu oko 10 tisuća, kroz ovaj sustav zarade oko milijun dolara dnevno, uz rast od preko 25% u proteklih pola godine. Više od trećine svih klikova na Facebooku odnose se upravo na Instant Articles.
 
Popularnost ovog formata među korisnicima i izdavačima Facebook je prepoznao pa planira proširiti mogućnosti zarade na njemu. U sklopu svog projekta kojim podupiru novinarstvo odlučili su dodatno investirati u ovaj oblik objave vijesti, ali i uvesti neke novosti. Od sljedeće će godine, tako, manji broj partnera uključiti u sustav naplate sadržaja, doznaje Bug. Korisnicima bi prvih nekoliko pročitanih članaka bilo besplatno, dok bi za čitanje većeg broja njih mogla biti uvedena naplata – iako to za sada nije finalno rješenje.
 
Više poslovnih modela bit će postupno testirano, a izdavači ističu da je održiv sustav naplate sadržaja njihov prioritet kad je riječ o suradnji s Facebookom.


Reci što misliš!