Sci-Tech

Posao iz SF filmova

NASA traži "svemirskog zaštitara" i nudi dobru plaću

NASA traži

NASA traži "svemirskog zaštitara" koji bi trebao sačuvati Zemlju od izvanzemaljaca, piše u četvrtak BBC

Glavni zadatak mu je izbjeći "biološku kontaminaciju tijekom ljudskih ili robotiziranih istraživačkih misija u svemiru".

To se vrijedi i obrnuto i odnosi se na letjelice koje se vraćaju na Zemlju, kao i na rizik od ljudskog onečišćenja drugih planeta.

Uz atraktivni naziv radnog mjesta, nudi se i primamljiva godišnja plaća između 124.406 i 187.000 dolara.

Natječaj je američkim državljanima otvoren od srpnja i zatvara se sredinom kolovoza.

Svemirski zaštitar nije nova ideja. Originalni UN-ov sporazum o istraživanju svemira iz 1967. poziva države koje izvode svemirske misije da vode brigu o onečišćenju.

Među glavnim zadacima Ureda za zaštitu planeta je sačuvati "prirodno stanje" drugih svjetova i "poduzimanje mjera zaštite Zemljine biosfere u slučaju da postoji izvanzemaljski život", navodi BBC.

Ta velika odgovornost objašnjava velikodušnu plaću, ali zahtjevne su i kvalifikacije. Osim "naprednog znanja o zaštiti planeta" kandidati moraju imati iskustva u "svemirskim programima od nacionalnog značaja".

Najpoželjnije diplome su iz fizike, strojarstva i matematike, a zahtjeva se i sigurnosna provjera.

NASA uzima svemirsku zaštitu vrlo ozbiljno, pa se priprema uništiti letjelicu Cassini koji istražuje Saturn kako ne bi nekontrolirano pao i zagadio Zemlju, baš kao što je 2003. učinila s Galileom koji je obilazio orbitu Jupitera.


Reci što misliš!