Sci-Tech

informacije su dragocjene

Facebook zna što radite na mobitelu - čak i kada ne koristite aplikaciju

Facebook zna što radite na mobitelu - čak i kada ne koristite aplikaciju
Borna Filic/PIXSELL

Možda nije neka posebna novost, no Facebook zna što milijuni korisnika diljem svijeta rade na svojim mobitelima, čak i ako ne koriste tu društvenu mrežu. Ono zapanjujuće u cijeloj priči je zapravo preciznost informacija koje dobiva Facebook, otkriva Wall Street Journal

Kako je ovo uopće moguće? Pa, ako je za vjerovati pisanju Wall Street Journala, Facebook je uposlio drugu tvrtku da prikuplja korisničke podatke kad je riječ o posjetama internetskim odredištima, ali i načinu na koji se koriste tuđe aplikacije. Na ovaj način Facebook je zapravo osigurao drastičnu prednost nad konkurencijom i definitivno je jedan od razloga zbog kojih 'tuče' Snapchat. 

Preciznost je nevjerojatna - Facebook zna npr. i koliko Snapchat objava naprave korisnici svaki dan, što je na prvu ruku upitno s legalne strane priče. 

Facebook svoje informacije kupi zahvaljujući besplatnoj VPN aplikaciji Onavo Protect, koja tvrdi da pomaže u zaštiti korisnika i korisničkih podataka. Sama aplikacija je nastala u tvrtki koju je Facebook kupio još 2013. godine, očito s jasnim ciljem. Onavo Protect je dostupan na platformama iOS i Android te je preuzet barem 25 milijuna puta. 

Wall Street Journal piše kako se Onavo uredno spaja na poslužitelje Facebooka kada god korisnici s tom instaliranom aplikacijom otvaraju neku drugu koja se spaja na internet, ili jednostavno posjećuju kakvo web odredište. Međutim, postoji pravna ograda - app Onavo jasno navodi kako analizira informacije mobilnog prometa te ih može dijeliti s drugima. Tko ne čita sitni tekst...


Reci što misliš!