Sci-Tech

Mobiteli

Službeno najavljena Nokia 8

Službeno najavljena Nokia 8
Nokia PROMO

Ovo je četvrti Nokijin model na Androidu, nakon Nokie 3, 5 i 6

Nakon mnoštvo informacija i slika koje su procurile na Internet prije predstavljanja, HMD Global je napokon i službeno predstavio Nokijinu perjanicu, Nokiju 8, javlja mobil.hr.

Nakon Nokije 3, 5 i 6, Nokia 8 predstavlja vrh ponude ponovno uskrsnule Nokije, koji potvrđuje većinu glasina, ali i predstavlja ostatak dosad nepoznatih karakteristika.

Tako je potvrđeno da će Nokia 8 biti pogonjena sa Snapdragon 835 procesorom s 4 GB radne memorije, dok će jedna varijanta modela imati čak 6 GB RAM-a. Interna memorija je veličine 64 GB, temeljena na UFS 2.1 koja garantira izuzetno brzo i responzivno čitanje i pisanje podataka. Internu je memoriju moguće nadograditi s microSD karticom. Uređaj će pogoniti čista verzija Androida 7.1.1 , te iz Nokije obećavaju brze i redovite nadogradnje operativnog sustava, tako bi uskoro izlazeći Android 8.0 mogao najprije stići baš na Nokiju 8.

Ekran je tradicionalnog 16:9 omjera ekrana tako da nema izrazito tanke rubove, ali je i dalje u pitanju odličan LCD ekran od 5.3“ rezolucije 2560×1440 piksela. Nokia 8 sadrži 3 kamere, od kojih su dvije na stražnjoj strani, rezolucije 13 megapiksela. Nokia 8 je također i prva Nokia temeljena na Androidu koja sadrži Zeiss leću, što bi trebalo pomoći kod slikanja kvalitetnih fotografija. Snimanje videa navodno će biti dosta bolje zbog OZO Audio tehnologije, koja snima zvuk u krugu od 360 stupnjeva, što bi trebalo pomoći u smanjenju šuma i boljoj prostornosti zvuka. Aluminijsko kućište je polirano tako da bude visokog sjaja, te će dolaziti u više boja, bakreno smeđa, modro plava i metalno siva.

Kapacitet baterije je 3090 mAh, što nije loše ali nije u rangu s najboljim baterijama na tržištu. Nokia 8 također ima IP54 certifikat što znači da će preživjeti ograničeno vrijeme u prašnjavoj okolini, te može izdržati lagana prskanja vode, ali nije vodootporna kao što je Galaxy S8, ili iPhone 7. Ljubitelji glazbe mogu odahnuti jer će 3.5 mm konektor za slušalice i dalje biti prisutan.

Nokia 8 će na europskom tržištu koštati 599 eura, što nipošto nije malo i zazire u područje Galaxy S8, no vrijeme će pokazati je li Nokia 8 pun pogodak, ili samo još jedan od „flagship ubojica“ koji će se izgubiti u mnoštvu.

Koji su vaši komentari na predstavljenu Nokijinu perjanicu? Jeste li ispunili očekivanja ili vam ipak nedostaje „ono nešto“? Ostavite komentar na našem forumu i uključite se u raspravu!


Reci što misliš!