Sci-Tech

Biznis

Apple skupo naplaćuje googlanje na iPhoneima

Apple skupo naplaćuje googlanje na iPhoneima

Google Appleu plaća 3 milijarde dolara na godinu kako bi njihova tražilica bila primarna na iOS uređajima

Sudski dokumenti koji su dospjeli u javnost dali su povoda za analizu suradnje Applea i Googlea kad je riječ o defaultnoj internetskoj tražilici na iOS-u. Analitičari procjenjuju da Google godišnje plaća Appleu oko 3 milijarde dolara kako bi njihova tražilica bila zadana za sve korisnike iOS-a. Prema istim podacima, 2014. godine taj je iznos bio "samo" jednu milijardu dolara, no mobilni internetski promet od tada je značajno porastao, pa s njime i Appleova "naknada za googlanje".

Od ove suradnje obje kompanije nesumnjivo imaju koristi, piše Bug. Google ulaganjem od 3 milijarde dolara zapravo kupuje internetski promet svih korisnika iOS-a i preusmjerava ga na sebe, te svim vlasnicima iPhonea i iPada ima priliku distribuirati svoje reklame od kojih živi. Prema nekim podacima oko polovice cjelokupnog internetskog prometa ostvarenog putem mobilnih uređaja na Googleu dolazi od iOS uređaja, pa se Googleu ova investicija itekako isplati.

S druge strane, Apple nema nikakav trošak za postavljanje Googlea kao zadane tražilice, pa im je ovih 3 milijarde dolara čisti profit – što implicira da samo od ovog ugovora Apple ostvaruje oko 5% svoje godišnje zarade.

Među upućenima prevladava i mišljenje da bi Apple lako mogao odustati od Googleove tražilice, kao što je to učinio s mapama lansiravši Apple Maps, i okrenuti se primjerice Bingu. No, Googleu ovaj dogovor vrijedi daleko više, pa u budućnosti možemo očekivati da će njegova cijena, poznajući Apple, i dalje rasti.


Reci što misliš!