Sci-Tech

zanimljivosti tehnologije

Informatičke aplikacije olakšavaju borbu protiv požara

Informatičke aplikacije olakšavaju borbu protiv požara
Duško Jaramaz/PIXSELL

U Hrvatskoj je ove sezone zabilježeno gotovo šest tisuća požara što je više nego ranijih godina, no vatrogasci ističu da im u gašenju uvelike pomažu nove informatičke aplikacije razvijene u okviru projekta Holistic - simulator za predviđanje i praćenje širenja požara Adria Fire Propagator te Adria Fire Risk za utvrđivanje indeksa požarnog rizika na mikro lokacijama.

"Glavna ideja projekta je bila novi pristup protupožarnoj zaštiti u korištenju suvremenih tehnologija. U okviru tog projekta sudjelovao je i Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB). Posebno su zanimljiva dva aspekta. Jedan je proračun rizika o opasnosti od požara na razini mikro lokacije, a drugi je Propagator ili proračun mogućeg širenja požara koji se može koristiti kao simulator u pripremi sezone ili može stvarno gledati što se u ovom trenutku događa", objasnio je u razgovoru za Hinu profesor splitskog FESB-a Darko Stipaničev koji je na razvoju aplikacija radio s znanstvenim novakom i višim asistentom Marinom Bugarićem.

Stipaničev ističe da su u projektu izračuna rizika od požara na razini mikro lokacije u gradovima postavljeni paneli koji upozoravaju na opasnost od požara. Panel je potpuno automatski što znači da odvojeno postoji poslužitelj koji računa rizik indeksa od pojave požara raslinja na temelju trenutnih meteoroloških podataka koji se razmjenjuju s Državnim hidrometeorološkim zavodom, tipu vegetacije i određenim sociološkim faktorima.

"Svaka dva sata izračuna se indeks između 0 i 100, preko mobilne mreže se prenese panelu koji onda animira rizik opasnosti od požara raslinja. Osnovni je cilj podići budnost posjetitelja, u konkretnom slučaju u Splitu na prilazima Marjanu, kako bi se ponašali shodno tome, što znači da ne rade ništa što bi moglo izazvati požar", rekao je Stipaničev.

Propagator, po riječima njegova suradnika Bugarića, radi tako što računalo prikuplja podatke pomoću automatske sinkronizacije s poslužiteljima Državnog hidrometeorološkog zavoda i na temelju vegetacije i konfiguracije terena predviđa mogući smjer širenja vatre.

Dobra je stvar da se vatrogascima koji koriste Propagator na ekranu zacrvene područja gdje bi se vatra mogla puno brže razvijati od očekivanog (tzv. eruptivno širenje požara) tako da odmah znaju gdje moraju biti posebno oprezni.

"To je zbog sigurnosti vatrogasaca. Mi smo to podijelili u četiri kategorije opasnosti i upravo je to novina koju nema niti jedna druga zemlja. Ovo je trenutno u Europi najsuvremeniji simulator koji ima sustav prevoditelja na sve jezike, a pristupa mu se vrlo jednostavno preko najobičnijeg Internet preglednika", objasnio je Bugarić Hini.

Tvrdi kako je glavna ideja bila omogućiti rad simulatora u dva različita moda. Prvi se mod odvija prije požara kada se postavljaju određeni parametri, primjerice vjetar, vlaga, temperatura, i testirati kako bi se požar ponašao u određenim situacijama. Drugi mod je da se meteorološki podaci automatski prikupljaju u realnom vremenu i da se samo s jednim klikom može pokrenuti simulacija da bi se vidjelo ponašanje požara.

Bugarić otkriva kako je algoritam "modificirana i prilagođena verzija Rothermelovog modela koji je poznat model za simulaciju širenja požara", a za naše su ga potrebe prilagodili upravo on i Stipaničev. Pristup mu imaju svi partneri u projektu, a za vatrogasce je u tu svrhu odrađeno i nekoliko radionica kako bi se naučili njime služiti.

Upravo zahvaljujući Propagatoru zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske Darko Dukić pripremao je ovogodišnju protupožarnu sezonu. Koristi ga već godinu i pol dana i iznimno hvali. Puno mu je pomogao u pripremi zadnjeg velikog požara između Šibenika i Skradina na području Lozovca gdje je vatrena linija bila duga 400 metara. Gorilo je od Tromilje do Krke, južno od ceste za Skradin.

"Kada sam pripremao plan za gašenje tog požara Propagator mi je sve točno pokazao pa i smjer u kojem će se širiti. To je zaista odličan sustav, vrlo koristan i dobar za vatrogasce, no još se mora dograđivati. Smatram kako je kod požara vrlo moćan alat pogotovo uz sustav video nadzora za požar. Praktičan je i daje mogućnost da već unaprijed znamo gdje će se, kojom brzinom i u kojem smjeru vatra širiti. Osim njega koristim još programa jer mi sve to olakšava posao. Preporučio bi ga svakome", kazao je Dukić Hini.

Baš kao i zapovjednik Dukić obuku za rad na Propagatoru prošao je i pomoćnik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Split Zoran Radunić koji je za Hinu izjavio kako je dobra stvar što mogu pokrenuti simulaciju u realnom vremenu i vidjeti kako će se požar razvijati, no ono što smatra lošim je to što kada požar nastane trebaju dati točnu poziciju, odnosno lokaciju. Dodao je i da se sada radi na tome da kamere koje detektiraju požar automatski simuliraju požar na Propagatoru što drži korakom naprijed.


Reci što misliš!