Sci-Tech

nadzor mrežno povezanih uređaja

CARNet pokrenuo novu uslugu - sys.monitor

CARNet pokrenuo novu uslugu - sys.monitor
Ilustracija

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet pokrenula je novu uslugu pod nazivom sys.monitor namijenjenu imenovanim CARNet sistem inženjerima

Novom uslugom omogućen je nadzor poslužitelja, servisa, ali i bilo kojih drugih mrežno povezanih uređaja. Do nedavno su sistem inženjeri u CARNetovim ustanovama članicama sličnu uslugu mogli koristiti prijavom preko sys.portala, a konfiguracija se obavljala ručno što je uzrokovalo kašnjenje u inicijalizaciji svakog pojedinog servisa ili poslužitelja. Putem nove usluge sys.monitor omogućena je samostalna prijava poslužitelja, servisa i mrežnih uređaja na nadzor, a najveća prednost je svakako automatska konfiguracija servisa.

Sys.monitor baziran je na Icinga 2, modernom sustavu s preglednim i dinamičnim mrežnim sučeljem, koji je omaška (engl. fork) prethodno korištenog sustava za nadzor Nagios. Svi korisnici stare usluge migrirani su na sys.monitor pa mogu odmah provjeriti stanje svojih servisa.

Usluzi je moguće pristupiti na adresi https://sysmonitor.carnet.hr preko AAI@EduHr elektroničkog identiteta, a aktivacija računa za imenovane CARNet sistem inženjere je automatska. Potvrda prijave stići će SMS-om na broj mobilnog uređaja korisnika. Prije početka upotrebe usluge preporučuje se proučiti upute koje su dostupne na adresi https://sysportal.carnet.hr/sysmonitor.

Pomoć i podrška dostupna je putem e-pošte sysmonitor@carnet.hr ili preko mrežnog sučelja na adresi http://syshelp.carnet.hr.


Reci što misliš!