Sci-Tech

međunarodno znanstveno savjetovanje

Znanstveno savjetovanje "Per l'Atlante Linguistico Mediterraneo"

Znanstveno savjetovanje

Od 29. rujna do 1. listopada 2017. u Murteru se održava međunarodno znanstveno savjetovanje pod naslovom "Per l'Atlante Linguistico Mediterraneo: prospettive di pubblicazione e analisi delle inchieste".

Lingvistički atlas Mediterana, što ga je još 1937. godine osmislio hrvatski jezikoslovac Mirko Deanović, prvi je međunarodni projekt u području lingvističke geografije. Građa za atlas prikupljena je sredinom prošlog stoljeća u 165 punktova, od Pirinejskog poluotoka do Crnog mora, no nije nikada u cijelosti objavljena.

Početkom ove godine u Palermu održan je međunarodni skup na kojemu je donesena odluka o ponovnom pokretanju projekta. Savjetovanje u Murteru predstavlja nastavak međunarodnih aktivnosti na toj inicijativi.

U savjetovanju sudjeluju stručnjaci sa sveučilišta u Barceloni, Mallorci, Napulju, Palermu, Sieni, Torinu, Trstu i Zadru, kao i predstavnici Zaklade Giorgio Cini pri kojoj se čuva prikupljena građa, a raspravljat će se o modalitetima kartografiranja, objavljivanja i analize građe.

Sudionici će održati i niz javnih predavanja na temu nazivlja latinskog jedra u prigodi 19. Dana latinskog idra.


Reci što misliš!