Sci-Tech

Medicina

Depresija je nedovoljno poznat, ali čest problem nakon moždanog udara

Depresija je nedovoljno poznat, ali čest problem nakon moždanog udara

Promjene raspoloženje česta su, ali manje poznata posljedica moždanog udara, a trećina svih pacijenata koji su pretrpjeli moždani udar razviju i takozvanu PSD depresiju uobičajeno tri do šest mjeseci poslije

Depresija nakon moždanog udara (Poststroke depression, PSD) može oporavak dodatno otežati i zato je važno otkriti je i što ranije početi liječiti je, upozorava Njemačka zaklada za depresije.

Simptomi PSD-a uključuju bezvoljnost, osjećaj krivnje, poremećaje spavanja i općenito sumorno raspoloženje u trajanju najmanje dva tjedna.

Rodbina i prijatelji koji uoče takve simptome u osoba koje su pretrpjele moždani udar trebali bi potaknuti pacijenta da se obrati liječniku. Depresivni ljudi često su nemotivirani da govore o svojim osjećajima.

Smatra se da je depresija u pacijenata koji su preživjeli moždani udar u nekoj mjeri posljedica udara na mozak, no liječnici smatraju  da baš kao i u slučaju  postporođajne depresije i ovdje hormoni imaju utjecaja.

Liječenje depresije nakon moždanog udara uključuje lijekove i psihoterapiju.

"Važno je da okolina shvati da je to privremena faza i da postoje dobri izgledi za oporavak", kaže Mario Siebler, glasnogovornik Njemačke fondacije za moždani udar.

Pacijenti koji su patili od depresije i prije moždanog udara imaju veće izglede razviti PSD, a rizik je dodatno veći u pacijenata koji žive sami, te u žena.


Reci što misliš!