Sport

Tenis, ATP

ATP Pariz: Čilić napokon slomio Goffina i osigurao završni "masters"

ATP Pariz: Čilić napokon slomio Goffina i osigurao završni

Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić osigurao je nastup na završnom "mastersu" osam najboljih igrača svijeta koji će se od 13. do 20. ovoga mjeseca odigrati u Londonu nakon što se plasirao u četvrtfinale "masters series" turnira u Parizu 6-3, 7-6 (9) pobjedom protiv izravnog konkurenta Belgijanca Davida Goffina u 3. kolu.

Čilić je pobjedom protiv Goffina pretekao Austrijanca Dominica Thiema na sedmoj poziciji ljestvice igrača koji se bore za London, a istovremeno iz utrke izbacio Goffina. Kako do kraja turnira u Parizu Čilića mogu preteći samo Čeh Tomaš Berdych i Francuz Jo-Wilfried Tsonga, koji se prema ždrijebu moraju susreti u polufinalu, a obojici za preskakanje Čilića treba najmanje finale, Čilić se već sada pridružio Srbinu Novaku Đokoviću, Britancu Andyju Murrayu, Švicarcu Stanu Wawrinki, Japancu Keiju Nishikoriju, Kanađaninu Milošu Raoniću i Francuzu Gaelu Monfilsu kao sudionik "mastersa".

Tako za posljednje mjesto u Londonu sada konkuriraju Thiem, Berdych i Tsonga. Berdychu i Tsongi potreban je ulazak u finale, a ako to niti jedan ne uspije, osmi putnik bit će Thiem.

Čilić će tako po drugi put u karijeri nastupiti na "mastersu", prvi put je igrao 2014. kada je izgubio sva tri susreta u skupini.

U četvrtom međusobnom ogledu protiv Goffina, sva četiri su igrali ove godine, Čilić je ostvario prvu pobjedu i to u dvoboju u kojemu je zbog velikog uloga bila primjetna velika nervoza kod oba igrača.

Čilić je tako već u prvoj igri bio suočen s "break-loptom" koju je spasio asom, a zatim je oduzeo servis Goffinu za 2-0. Ipak, odmah potom je i izgubio prednost uz nekoliko velikih pogrešaka, da bi još jednim "breakom" stigao do 3-1. Niti ta prednost nije dugo trajala, u sedmoj je igri po drugi puta pokleknuo na vlastiti servis promašivši forhend sa sredine terena na "break-loptu" suparnika.

Srećom, Goffin je odmah u sljedećoj igri ponudio novu priliku za oduzimanje servisa loše skraćenom lopticom, a Čilić ju je iskoristio. Nakon što je ostvario treći "break" u setu naš je as tu prednost uspio i sačuvati za 6-3.

Prvih sedam gemova u drugom setu prošlo je bez "break-lopti", a tada je Čilić pokleknuo i ponudio Goffinu servis za poravnanje u meču. Srećom, uslijedio je ekspresni "re-break" da bi kod rezultata 5-5 Čilić imao priliku još jednom oduzeti servis Goffinu nakon dvostruke servis pogreške Belgijanca. Nažalost, promašio je još jedan forhend, pa e pobjedu morao potražiti u "tie-breaku".

Odlučujuća igra protekla je u znaku mnoštva propuštenih prilika Čilića koji je realizirao tek šestu meč-loptu. A sve je trebalo biti brzo gotovo jer je imao tri vezane meč-lopte kod 6-3, prve dvije na svoj servis. Na prvu je promašio "zicer" na mreži, a potom se situacija počela komplicirati. Čilić je propustio još četiri meč-lopte prije no što je Goffin stigao do prve set-lopte koju je Čilić spasio sjajnom forhend paralelom, a zatim je napokon iskoristio šestu priliku za meč.

U četvrtfinalu će Čilić igrati protiv boljeg iz ogleda između Srbina Novaka Đokovića i Bugarina Grigora Dimitrova.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.