Sport

Olimpijske igre

OI 2024: Rim službeno odustao od kandidature

OI 2024: Rim službeno odustao od kandidature

Predsjednik Talijanskog olimpijskog odbora (CONI) Giovanni Malago u utorak je objavio da Rim odustaje od kandidature za domaćina Olimpijskih igara 2024. godine, nakon što je novoizabrana rimska gradonačelnica Virginia Raggi odbila poduprijeti ovaj projekt.

Rimski gradski vijećnici, među kojima većinu čine populisti iz Pokreta pet zvijezda, 29. rujna su glasali protiv potpore kanidaturi glavnog grada Italije za domaćina Igara 2024. godine, s čime je odmah bio upoznat i Međunarodni olimpijski odbor (MOO).

Predsjednik Talijanskog olimpijskog odbora Giovanni Malago, ipak se nadao da će rimska gradonačelnica promijeniti stav, ali to se nije dogodilo te je u utorak iz njegovog ureda poslano pismo u MOO, u kojem se navodi da "Organizacijski odbor Rim 2024. prestaje s radom".

"Nakon tri godine truda i 11 mjeseci prije konačne odluke, prisiljen sam prekinuti proces kandidature. To je velika šteta, jer imamo pobjednički projekt", uvjeren je Malago koji je svu krivnju prebacio na rimsku gradonačelnicu koja je na dužnost stupila u lipnju.

"Virginia Raggi je u rukama imala ankete koje pokazuju da sve više Rimljana podupire kandidaturu. Nije bilo nijedne ankete koja je dala drugačiji rezultat. Neodgovorno je odbaciti mogućnost za otvaranje 177.000 radnih mjesta. Ovaj projekt je kao stol s tri noge, a čine ih Olimpijskim odbor, vlada i grad. Ostali smo bez jedne noge zbog ideoloških i demagoških razloga."

"Moja je dužnost vratiti kredibilitet našem sportskom sustavu pa ćemo kandidirati Milano za domaćina zasjedanja Međunarodnog olimpijskog odbora 2019. godine", najavio je Malago.

Članovi MOO-a će o domaćinu Igara 2024. godine odlučivati u rujnu 2017. godine, a preostali kandidati u utrci su Pariz, Budimpešta i Los Angeles.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.