Sport

Nogomet, UEFA

Slovenija: Pobjeda Čeferina dokaz da i malima može uspjeti

Slovenija: Pobjeda Čeferina dokaz da i malima može uspjeti
Hina

Uspjeh Aleksandra Čeferina koji je u srijedu u Ateni uvjerljivom većinom glasova izabran je za novoga predsjednika Europskog nogometnog saveza (UEFA) naišao je na veliko oduševljenje u Sloveniji, gdje je to doživljeno i kao nacionalni uspjeh, te prilika da se zemlja na sportskom planu promovira više nego do sada.

Nakon što je Čeferin u svom govoru pred delegatima europskih nogometnih saveza kazao da je Slovenija, "mala i lijepa zemlja" ponosna na njegovu kandidaturu i da se nada kako će na to zbog njegova predstojećeg rada biti ponosni i oni, slovenskim je novinarima u grčkoj prijestolnici nakon izbora kazao da njegov uspjeh potvrđuje da su Slovenci sposobniji nego što su to jedan drugom spremni priznati.

Pobjeda 48-godišnjeg odvjetnika iz Grosuplja kod Ljubljane nad Nizozemcem Van Praagom pri glasovanju na izvanrednom kongresu u Ateni u slovenskim je u medijima glavna vijest dana, a komentirala ju je u ministrica za obrazovanje i sport Maja Makovec Brenčič, rekavši da Čeferinov uspjeh označava ambicije i vrednote nove generacije sportskih dužnosnika, te da ih Čeferin personificira svojom odlučnošću i čvrstinom koju će prakticirati kao visoki europski sportski dužnosnik.

Čeferin je svoju kandidaturu za mjesto koje je držao Michel Platini objavio u svibnju, a podržalo ga je podržalo 27 od 46 članica UEFA-a.

Na kongresu u Ateni dobio je 42 glasa, a Michael Van Praag samo 13, no neki u Sloveniji nisu vjerovali u konačni uspjeh dosadašnjeg predsjendika Slovenskog nogometnog saveza (NZS).

Razlog za nevjericu među ostalim leži i u neuspjehu ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića koji je 2004. godine uz uvjerljivu javnu potporu iz više država kandidirao za predsjendika Europskog rukometnog saveza (EHF), ali na kraju nije uspio.

Malo je Slovenaca uspjelo stići na sam vrh sportskih organizacija ili u njihovo uže vodstvo. Od političara i sportskih djelatnika starije generacije, to je uspjelo Janezu Kocijančiču koji je niz godina vodio jugoslavenski, a onda i slovenski skijaški savez, a od 2013. je i potpredsjednik saveza Europskih olimpijskih odbora.

No, slovenski komentatori upozoravaju da UEFA nije mala sportska organizacija nego utjecajna sportska kompanija s velikim utjecajem i proračunom od dvije milijarde eura, zbog čega je uspjeh do sada malo poznatog Čeferina koji dolazi iz male države koja u svijetu nogometa nema veliku težinu tim veći.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.