Sport

Nogomet, Euro 2016

EURO 2016: Njemačka napokon prekinula crnu seriju protiv Italije

EURO 2016: Njemačka napokon prekinula crnu seriju protiv Italije

Njemačka nogometna reprezentacija po prvi put u svojoj povijesti na velikim natjecanjima izbacila je Italiju.

Do utakmice u Bordeauxu njemačka vrsta na velikim natjecanjima nikada nije pobijedila Italiju. U četiri dosadašnja dvoboja u fazi na ispadanje svaki put slavili su 'Azzurri'.

Prvu 'gorku pilulu' Nijemci su popili u polufinalu svjetskog prvenstva 1970. godine u Meksiku. Italija je u 'ljepotici' turnira pobijedila nakon produžetaka 4-3, pri čemu je čak pet pogodaka palo u produžetku. Italija je povela 1-0 golom Roberta Boninsegna u osmoj minuti, a izjednačio je Kar-Heinz Schnellinger u posljednjim trenucima susreta. 'Elf' je u produžetku poveo golom Gerda Mullera (94), potom su Talijani zabili dva gola za vodstvo 3-2 (Tarcisio Burgnich 98, Luigi Riva 104). Muller je izjednačio u 110. minuti, a gol za povijesnu pobjedu zabio je Gianni Rivera u 111. minuti. Italija je u finalu izgubila od Brazila (1-4), a Njemačka je osvojila broncu protiv Urugvaja (1-0).

Novu pobjedu 'Azzurri' su ostvarili u finalu SP-a 1982. godine u Španjolskoj. Bilo je 3-1, a strijelci za Italiju bili su Paolo Rossi (57), Marco Tardelli (69) i Alessandro Altobelli (81). Paul Breitner je u 83. minuti tek ublažio poraz.

Treći puta Italija je izbacila Njemačku na svjetskom prvenstvu 2006. godine i to pred njezinim navijačima. U susretu igranom u Dortmundu Italija je nakon produžetaka pobijedila 2-0. Golove za momčad Marcella Lippija zabili su Fabio Grosso (119) i Alessandro Del Piero (120+1). Italija je potom u finalu pobijedila Francusku boljim izvođenjem jedanaesteraca, dok je Njemačka u susretu za broncu bila bolja od Portugala (3-1).

Novo razočaranjem 'Elf' je doživio na posljednjem Europskom prvenstvu 2012. godine. U polufinalnom ogledu igranom u Varšavi Italija je slavila 2-1. Nijemce je srušio dvostruki strijelac Mario Balotelli kojem je to bila jedna od najboljih predstava u karijeri. Balotelli je svoju momčad doveo u vodstvo u 20. minuti, a 16 minuta kasnije još jednom je svladao Manuela Neuera. U posljednjim trenucima susreta Mesut Ozil je smanjio iz kaznenog udarca. Italija je u finalu doživjela težak poraz od Španjolske (0-4).

Osim te četiri eliminacijske utakmice Italija i Njemačka još su se četiri puta susrele u skupinama velikih natjecanja. Tri susreta su završila 0-0, a jednom je bilo 1-1.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.