Sport

Euro 2016

EURO 2016: Sjajna i disciplinirana Italija izbacila Španjolsku

EURO 2016: Sjajna i disciplinirana Italija izbacila Španjolsku

U utakmici osmini finala EURA u Parizu su nogometaši Italije pobijedili Španjolsku s 2-0 (1-0), pa će u četvrtfinalu igrati s Njemačkom.

Pobjedu su Talijanima donijeli pogoci Giorgia Chiellinija (33) i Graziana Pellea (90+1). Španjolci su se drugim uzastopnim porazom na ovom EURU oprostili od europskog naslova.

Italija se maestralnom izvedbom u Parizu "osvetila" Španjolskoj za poraz u finalu prošlog EURA, a Antonio Conte je taktički potpuno nadmudrio Vicentea del Bosqea. Od prvog trenutka meča "Azzuri" su bili puno bolja momčad, pogotovu u prvom dijelu kada su već tada mogli osigurati pobjedu, dok su Španjolci su proigrali tek u posljednjih 15 minuta susreta, no bez pravog učinka.

Talijanski izbornik Conte je sa svojom ratničkom momčadi bez zvijezda pokazao da mogu otići dokraja, a u četvrtinalu u Bordeauxu 2. srpnja čekaju ih svjetski prvaci Nijemci u "šlageru" prvenstva. Španjolci su nakon svjetskog naslova u Brazilu, u Francuskoj izgubili i europski, te će se morati pomiriti da više nisu svjetska velesila u nogometu.

Italija je bolje otvorila susret, a u 9. minuti Pelleov udarac iz blizine glavom jedva brani De Gea. U 25. minuti Parolo je glavom zamalo promašio vrata, a prvi udarac, i to preslab, na talijanska vrata uputio je Iniesta tek u 27. minuti. Talijanima se hrabrija igra isplatila u 33. minuti kada je Eder izveo slobodni udarac s 20 metara, vratar De Gea kratko odbio, a u gužvi se najbolje snašao branič Chiellini koji je ugurao loptu u praznu mrežu.

U 45. minuti de Gea je čudesnom obranom zaustavio udarac Giaccherinija, pa su europski prvaci otišli na odmor sa samo jednim golom zaostatka.

U nastavku je španjolski izbornik Del Bosque uveo Aduritza umjesto nevidiljivoga Nolita, a u 55. minuti De Gea opet spašava Španjolce obranivši šut Edera u stopostotnoj prilici. U 70. minuti Aduritz puca pored vratnice, a 76. Buffon vadi volej Inieste ispod grede. Španjolska je krenula svim silama po izjednačenje, a u 78. minuti Buffon brani udarac Piquea iz daljine. Minutu prije kraja Pique je promašio šansu utakmice nakon greške Barzaglia, a španjolski branič je s pet metara pucao preslabo za Buffona. Kazna je stigla u prvoj minuti sudačke nadoknade kada su Talijani izveli protunapad u kojem je Darmian pronašao potpuno samog Pellea, a ovaj je lako s tri metra zakucao loptu u mrežu za oproštaj europskih prvaka i veliku pobjedu Talijana.

ITALIJA - ŠPANJOLSKA 2-0

Strijelci: 1-0 Chiellini (33), 2-0 Pelle (90+1)

Pred 80.000 gledatelja na stadionu Stade de France sudio je Cuneyt Cakir iz Turske.

ITALIJA: Buffon - Barzagli, Bonucci, Chiellini - Florenzi (Darmian, 84), Parolo, De Rossi (Motta, 53), Giaccherini, De Sciglio - Eder (Insigne, 82), Pellè.

ŠPANJOLSKA: De Gea - Juanfran, Piqué, Ramos, Alba - Fabregas, Busquets, Iniesta - Silva, Morata (Lucas Vasquez, 69), Nolito (Aduritz, 46, Pedro, 81).


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.