Sport

Košarka, NBA

NBA: Curry u dvije lude minute slomio otpor OKC-a

NBA: Curry u dvije lude minute slomio otpor OKC-a

Stephenu Curryju trebalo je manje od dvije minute sredinom treće četvrtine za postizanje 15 uzastopnih koševa kojima je kapetan Golden Statea odveo svoju momčad do prednosti od 20 poena i usmjerio Warriorse prema pobjedi 118-91 u drugoj utakmici finalne serije NBA doigravanja u Zapadnoj konferenciji.

U trenutku kad je najbolji strijelac i igrač NBA lige postigao tricu za vodstvo 67-57 svoje momčadi, do kraja treće dionice utakmice u Oracle Areni ostalo je još nešto više od sedam minuta. Kad je svojom petom tricom (šut 5/8) završio niz od 15 uzastopnih poena na semaforu je zasvijetlilo 79-59, a do kraja trećine ostalo je nešto više od pet minuta. Navijači Golden Statea znali su da je u tom trenutku slomljen otpor Thundera, a uživao je i trener NBA prvaka.

"Ništa neobično. To je ono što on radi", slegnuo je ramenima Steve Kerr, a na pitanje kako se osjeća kad Curry uđe u takvu seriju odgovorio je uz veliki osmijeh:

"Osjećam veliku sreću. Doista."

Ipak, do Kerru i navijačima Warriorsa nije bilo do smijeha krajem prve četvrtine, kad je Stephen Curry poletio zrakom bacivši se za jednom loptom, te pao preko gledatelja koji su sjedili uz teren i završio u drugom redu tribina. Zbog ozljeda skočnog zgloba i koljena, Curry je već propustio šest utakmica u prva dva kruga doigravanja, a ovaj pad nije djelovao nimalo bezazleno. Srećom po domaću momčad, njihov je vođa mogao nastaviti utakmicu, iako je osjetio posljedice pada pri kojem ga nitko od gledatelja na koje se bacio nije ni pokušao zadržati, a radilo se o navijačima Golden Statea.

"Lakat je u redu. Izgleda kao da imam na njemu tenisku loptu, ali bit će u redu", rekao je Curry po završetku utakmice u kojoj je njegova momčad pokazala napadačku raznovrsnost, a osim njegovih 28 koševa, još šestorica 'ratnika' imali su dvoznamenkasti učinak.

Klay Thompson je, istina, prekinuo niz od osam utakmica u doigravanju u kojima je ubacio 20 ili više koševa, ali ga za to nije bilo nimalo briga.

"Uvijek smo se nakon poraza ili neuvjerljivih pobjeda vraćali snažniji i precizniji, a to pokazuje karakter ove momčadi", rekao je Thompson, koji se zaustavio na 15 koševa, komentirajući činjenicu da njegova momčad u ovoj sezoni još nije izgubila dvije utakmice zaredom.

Najkorisniji igrač prošlogodišnjeg finala Andre Iguodala ubacio je 14 koševa, Marreese Speighst 13, a Festus Ezeli 12. Harrison Barnes je imao 11 koševa, a Draymond Green je, prema običaju, radio sve poslove pa je uz 10 koševa skupio osam skokova i sedam asistencija.

Warriorsi su prvi put ove sezone dobili borbu za skok u dvobojima s Oklahomom (45-36). U tri utakmice regularnog dijela sezone Thunder je nadskakao prvake 158-118, a nadmoćni su u tom segmentu bili i u prvoj utakmici konferencijskog finala (52-44), što je bio jedan od razloga zašto su stigli do pobjede.

Centar Steven Adams koji je u prvoj utakmici imao 16 koševa i 12 skokova, u drugoj je sveden na devet koševa i 10 skokova. Serge Ibaka je ostao na tri koša, a Warriorsi su uspjeli limitirati i Russella Westbrooka, koji je podijelio 12 asistencija, ali je imao samo jedan skok i za 16 koševa je potrošio 14 šuteva (5/14). Kevin Durant je sa svojih 29 poena bio najzaslužniji što je Thunder ostao u utakmici sve dok Curryjeve dvominutne šuterske eksplozije sredinom treće četvrtine.

"Oni su bili vrlo živahni na oba dijela terena. Curryju smo u nekoliko navrata ostavili previše prostora", rekao je trener Thundera Billy Donovan analizirajući uzroke poraza svoje momčadi i što će morati ispraviti u nadolazećim utakmicama.

Finalna serija Zapadne konferencije sada seli u Oklahoma City, gdje će prva od dvije utakmice biti odigrana u noći s nedjelje na ponedjeljak (2 sata ujutro) po hrvatskom vremenu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.