Sport

Taekwondo

Hrvatska taekwondo reprezentacija: Dat ćemo maksimum u Rio de Janeiru

Hrvatska taekwondo reprezentacija: Dat ćemo maksimum u Rio de Janeiru

Lucija i Ana Zaninović te Filip Grgić, koji čine hrvatsku olimpijsku taekwondo reprezentaciju, u srijedu su na predstavljanju u Zagrebu izjavili da im je cilj dati maksimum u borbama za olimpijska odličja u Rio de Janieru.

"U Rio de Janeiru želim postići formu života, želim biti najbolja do sada. Naravno, ako me ozljede zaobiđu", izjavila je Lucija Zaninović na konferenciji za novinare održanoj u srijedu u Zagrebu na kojoj je predstavljena hrvatska taekwondo reprezentacija.

"Sada su svi turniri pripremni. Pred nama je u svibnju Europsko prvenstvo u Švicarskoj. Prije toga idemo na President Cup koji se u travnju održava u Bonnu, a ako trener ocijeni da nam treba još provjera ići ćemo na još neke turnire, ali ćemo se maksimalno čuvati od ozljeda. Filip Grgić je došao u Split, dobra je atmosfera i dobro se trenira, pobjednički, i mislim da možemo postići dobru formu", dodala je Lucija koja je na OI u Londonu osvojila brončanu medalju.

"Dobro funkcioniramo i na treningu i van treninga, sezona je bila upitna s ozljedama koje sam imala, ali uspjela sam sanirati ozljedu i uspjela sam upasti na OI kao šesta", kazala je Ana Zaninović.

"Mislim da konačno imamo sportsku zrelost i možemo očekivati medalje u Rio de Janieru. Kao što smo u Londonu bile prve sestre blizanke koje su se uspjele plasirati na neke olimpijske igre, želim da budemo prve sestre blizanke koje će osvojiti odličje na olimpijskim igrama", dodala je.

Filip Grgić koji je prvi hrvatski taekwondoaš na olimpijskim igrama također je istaknuo da mu je u Rio de Janieru cilj dati maksimum.

"Čast mi je biti prvi Hrvat koji predstavlja Hrvatsku u taekwondou na OI, treniram godinama i to je medalja koja mi nedostaje. Bilo bi nezahvalno prognozirati, ali cilj mi je dati maksimum. Posao neće biti nimalo lak, jer su u mojoj kategoriji (do 68 kg) dva olimpijska pobjednika. Nadam se da ću se pripremiti što bolje", rekao je 23-godišnji Grgić, član zagrebačkog Metalca.

Dopredsjednik Hrvatskog taekwondo saveza Franjo Prot je istaknuo kako će ove godine na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru biti najjači turnir do sada.

"U Riju se na taekwondo turniru očekuju natjecatelji iz 46 zemalja i recimo da svaka ima po četiri natjecatelja. Iz Europe dolaze natjecatelji iz 16 zemalja, a Hrvatska je po kvaliteti u Europi na trećem ili četvrtom mjestu", kazao je Prot.

"Odradili smo sve što je bilo potrebno da kvalificiramo najbolje sportaše za Rio. Postojala je različita metodologija za plasman na OI, kroz Grand Prix turnire i preko rang liste. Lucija je bila prva na rang listi, a Ana je imala teži put, preko Grand Prix turnira, i uspjela je. Filip je odustao od punjenja rang liste i plasirao se preko kvalifikacijskog turnira", pojasnio je Prot.

Glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Josip Čop je istaknuo da je ovo je nazbilježen slučaj da se sestre blizanke plasiraju dva puta zaredom na olimpijske igre te je izrazio nadu da će nas hrvatski taekwondo borci razveseliti dobrim rezultatima kao što su to učinile Martina Zubčić i Sandra Šarić koje su u Pekingu osvojile bronce te Lucija Zaninović u Londonu.

"Nadamo se da će se i u Rio de Janeiru nastaviti niska uspjeha s olimpijskih igara koju slažemo od Pekinga i Londona", kazao je Čop, dodajući da Hrvatska do sada ima sigurnih 49 sportaša koji idu na OI u Brazilu, a iako ih možda na kraju neće biti više od 107, koliko ih je išlo na OI u Londonu, prema nekim prognozama Hrvatska bi mogla osvojti i više od šest medalja koliko ih je osvojeno 2012.

Taekwondo je uz tenis najuspješniji sport na olimpijskim igrama po broju osvojenih medalja u odnosu na broj sportaša.

"Mi u HOO bili bismo zadovoljni i sa šest medalja", rekao je Čop poželjevši hrvatskim sportašima puno uspjeha na olimpijskim igrama.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.