Sport

Ruska antidopinška agencija

Isinbajeva postala predsjednica ruske antidopinške agencije

Isinbajeva postala predsjednica ruske antidopinške agencije
Hannibal Hanschke/DPA/PIXSELL

Za razliku od brojnih drugih ruskih sportaša, Isinbajevu nikada nisu povezivali s dopingom

Dvostruka olimpijska pobjednica i svjetska rekorderka u skoku s motkom Ruskinja Jelena Isinbajeva (34) postala je predsjednica Nadzornog odbora Ruske antidopinške agencije (Rusada).

"Borba protiv dopinga je najvažnija zadaća svih sportskih dužnosnika u svijetu. Zbog toga sam počašćena što je u Rusiji ta uloga pripala meni. Obećajem da ću uložiti maksimalan trud kako bi Rusiji i Rusadi vratila izgubljeni ugled," poručila je Isinbajeva koja je u kolovozu ove godine zaključila karijeru nakon što je ruskim atletičarima zabranjen nastup na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

Za razliku od brojnih drugih ruskih sportaša, Isinbajevu nikada nisu povezivali s dopingom, međutim to joj nije pomoglo da nastupi u Brazilu. Međunarodna atletska federacija (IAAF) zabranila je ruskim atletičarima nastup na OI zbog sustavnog dopingiranja sportaša.

"Svi smo svjesni koliko je važna borba protiv dopinga," dodala je Isinbajeva koja je u kolovozu izabrana u Komisiju sportaša Međunarodnog olimpijskog odbora, a predstavnike su birali sami sportaši. Osim Isinbajeve, u odbor su izabrani i njemačka reprezentativka u mačevanju Britta Heidermann, mađarski plivač Daniel Gyurta i južnokorejski stolnotenisač Ryju Seung-min.

Isinbajeva je tijekom sjajne karijere osvojila olimpijska zlata u Ateni (2004) i Pekingu (2008), dok je u Londonu (2012) bila treća. Osvojila je i tri zlatne medalje na svjetskim prvenstvima (2005, 2007, 2013), te četiri zlata na svjetskim dvoranskim prvenstvima (2004, 2006, 2008, 2012). Osvojila je i jedno zlato na europskom (2006) i europskom dvoranskom prvenstvu (2005).

Tijekom karijere je 17 puta rušila svjetski rekord koji sada iznosi 5,06 m, te 13. puta svjetski dvoranski rekord koji je 5,01 m.


Reci što misliš!