Sport

Zlatna pirueta

Predsjednica Grabar-Kitarović otvorila 49. Zlatnu piruetu

Predsjednica Grabar-Kitarović otvorila 49. Zlatnu piruetu
Marko Prpic/PIXSELL

Prvi puta su u Ledenoj nastupili i naši Lana Petranović i Antonio Souza koji su trenutačno na iznenađujućem petom mjestu

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u četvrtak je službeno otvorila 49. izdanje Zlatne piruete Zagreba, natjecanja u umjetničkom klizanju koje je danas startalo u Ledenoj dvorani Doma sportova, a potrajat će sve do subote navečer. 

"Nikada se nisam bavila klizanjem, ali sjećam se komentara Milke Babović, ona je simbol sporta, ne samo klizanja. Nadam se da dolaze zlatna vremena za naše klizanje. Imamo dosta talenta. Iako, čujem od trenera da ima problema u logistici. Potrebno je osigurati više ledenih površina, ne samo za umjetničko klizanje, nego i brzo, hokej i ostale sportove na ledu. Klizanje treba učiniti dostupnim. To je iznimno težak sport, ja to znam prateći svaki korak svoje kćeri. Znam koliko napora i truda morate uložiti da biste naučili neki novi skok, piruetu. Još nismo u Hrvatskoj napravili dovoljno razvijenu infrastrukturu, ne samo za klizanje, nego i bilo koje druge sportove, osim onih koji su dostupni na školskim igralištima kako bismo razvijali mlade talente. Mislim da bismo tu mogli više učiniti ", rekla je predsjednica Grabar Kitarović, otvarajući jedno od najuglednijih i najstarijih klizačkih natjecanja u Europi. 

Nakon što su plesni par Charlene Guignard i Marco Fabbri poveli u kratkom plesu (72,46) i s vrha krenuli u obranu naslova u Domu sportova, isto su napravili i njihove kolege u sportskim parovima. Nicole Della Monica i Matteo Guarise sa 64,54 boda drže prvo mjesto ispred ruskog para Kristine Astrahove i Alekseja Rogonova.

Prvi puta su u Ledenoj nastupili i naši Lana Petranović i Antonio Souza koji su trenutačno na iznenađujućem petom mjestu.

"To je za nas ogromna stvar. Nismo mislili da ćemo biti u igri za postolje, a sada ćemo se boriti za medalje",  zadovoljan je bio hrvatski Rus.

Lana i Antonio osobni rekord u kratkom programu popravili su za čak 7 bodova nakon što su ih danas suci ocijenili sa 53,14 bodova.

"Imali smo malu tremu, ipak smo prvi put nastupili zajedno u Zagrebu, ja pred svojom obitelji, prijateljima iz škole… Ali, zadovoljna sam. Bilo je greškica, ali nadam se da ćemo ih popraviti u subotu", rekla je Lana.


Reci što misliš!