Sport

Doping

Više od tisuću ruskih sportaša imalo koristi od prikrivanja pozitivnih rezultata na doping

Više od tisuću ruskih sportaša imalo koristi od prikrivanja pozitivnih rezultata na doping
Thinkstockphotos.com

Više od tisuću ruskih sportaša koji su se natjecali u ljetnim, zimskim i paraolimpijskim sportovima sudjelovalo je ili je imalo koristi od prikrivanja pozitivnih dopinških testova pod okriljem države, objavila je u petak Svjetska antidopinška agencija (WADA) drugi dio izvješća kanadskog sportskog odvjetnika Richarda McLarena

U tom drugom dijelu izneseno je više detalja o razrađenoj mreži dopinga uz znanje države u Rusiji.

U izvješću se navodi kako je postojalo sustavno prikrivanje pozitivnih rezultata koje je dorađeno do olimpijskih igara 2012. u Londonu, te na svjetskom atletskom prvenstvu 2013. i na zimskim olimpijskim igrama 2014. Sočiju i da je više od 30 sportova, uključujući i nogomet, bilo uključeno u prikrivanje pozitivnih doping rezultata.

U izvješću se navodi kako je tehnika zamjene uzoraka urina korištena u Sočiju postala redovita praksa moskovskog laboratorija koji je radio s vrhunskim sportašima.

Također McLaren kaže u svom izvješću da su četiri ruska osvajača zlatnih medalja iz Sočija imali uzorke urina s fiziološki nemogućim razinama soli, dok za 12 ruskih osvajača medalja postoje dokazi da su varali s bocama koje su sadržavale njihov uzorak urina.

"Sada možemo potvrditi prikrivanje koje ide od najmanje 2011. godine i nastavlja se i nakon ZOI-ja u Sočiju. Radi se o prikrivanju koje se razvilo iz nekontroliranog kaosa u institucionaliziranu i discipliniranu urotu s ciljem osvajanja medalja", kazao je McLaren na konferenciji za novinare održanoj u petak.

"To je prikrivanje s kakvim se prije nismo susreli i drugi dio izvješća donosi dokaze o porastu sportaša koji su sudjelovali u tome kao i raspon urote i prikrivanja. Raspolažemo dokazima koji otkrivaju da je više od 500 pozitivnih rezultata prijavljeno kao negativno, uključujući i rezultate nekih dobro poznatih elitnih sportaša čiji su pozitivni rezultati odmah bili falsificirani", dodao je.  

McLaren ističe da je Rusija osvojila 24 zlatne medalje, 26 srebrnih i 32 bronce na olimpijskim igrama u Londonu 2012. i da ni jedan ruski sportaš nije bio pozitivan.

"No, ruska je reprezentacija kompromitirala OI u Londonu kao nitko nikada prije, u opsegu koji vjerojatno nikada neće biti u potpunosti razotkriven", kazao je kanadski odvjetnik.

"Želja za osvajanjem medalja nadrasla je njihov kolektivni i etički kompas te olimpijske vrijednosti fair playa. Godinama su Rusi, a da se za to nije znalo, varali na sportskim natjecanjima. Treneri i sportaši su igrali drugačiju igru. Navijači i gledatelji su bili prevareni i vrijeme je da se to zaustavi."

U originalnom McLarenovom izvješću koje je objavljeno u srpnju razotkriveno je da je moskovski laboratorij prikrio stotine pozitvnih doping testova u mnogim sportovima uoči ZOI u Sočiju, a nakon toga je uslijedila zabrana nastupa na OI u Rio de Janeiru za dio ruskih sportaša.


Reci što misliš!