Sport

Utrka oko svijeta

Jedrenje: Le Cleac's pobjednik Vendee Globea s rekordom

Jedrenje: Le Cleac's pobjednik Vendee Globea s rekordom
Vincent Curutchet / DPPI / Vendee Globe

Francuz Armel Le Cleac'h na jedrilici Banque Populaire pobijedio je na osmom izdanju Vendee Globea, najteže jedriličarske utrke samaca oko svijeta

Francuz Armel Le Cleac'h na jedrilici Banque Populaire pobijedio je na osmom izdanju Vendee Globea, najteže jedriličarske utrke samaca oko svijeta.

Le Cleac'h (39) je u četvrtak popodne uplovio u francusku luku Les Dables D'Olonne nakon 74 dana, tri sata i 35 minuta jedrenja bez zaustavljanja oko svijeta, što je novi rekord utrke jednotrupaca. Le Cleac'h je za gotovo četiri dana "skinuo" rekord sunarodnjaka Francoisa Gabarta iz 2013. godine. 

On je i sedmi francuski jedriličar koji je slavio na ovoj regati, na kojoj je 2009. i 2013. godine na cilj stizao drugi. 

Drugoplasirani Velšanin Alex Thomson s brodom Hugo Boss na cilj će stići u petak ujutro i to nakon što je dugo vodio, da bi ga Francuz pretekao prilikom obilaska zloglasnog rta Horn kada je na Thomsonovu brodu otkazala hidraulika za podizanje jedara. Thomsonu za utjehu ostaje činjenica da je oborio rekord kod jedriličara-samaca u broju prijeđenih milja u 24 sata jer je u jednom danu prejedrio čak 536.8 nautičkih milja.

Šestoga studenoga je z Les Sable d'Olonnea isplovilo 29 jedriličara, 11 ih je odustalo, neke su morali i spašavati, a zadnji u poretku Francuz Sebastien Destremau, tek treba obići rt Horn i udaljen je 10 tisuća nautičkih milja od cilja.

Na ovoj utrci je 1996. nestao Kanađanin Gerry Rouffs, čiji je brod pronađen bez njega četiri mjeseca kasnije na obali Čilea. 


Reci što misliš!