Sport

lijepa priča

Lucija i Danijela, plivački "dream team"

Lucija i Danijela, plivački
Hrvatska reprezentacija

Prenosimo članak "Lucija i Danijela, plivački dream team" koji je o zadarskoj plivačkoj heroini Luciji Miolović i njezinoj trenerici Danijeli Kurtin napisala Hana Harazin za sportski portal Hrvatska reprezentacija

Tri zlata i dva srebra za Luciju Mijolović i trenericu Danijelu Kurtin iz PK Zadar na “Otvorenom regionalnom prvenstvu– Festival plivanja za osobe s invaliditetom“ koje je održano u listopadu prošle godine na bazenima Kantrida. 

Bili smo dio publike koja je tada navijala i bodrila mlade natjecatelje. U mnoštvu mladih, talentiranih, plivačkih nada, nekako nam je baš Lucija ‘zapela’ za oko. Razlog tome je bio u njezinoj usredotočenosti i pripremi uoči nastupa ili vidljivoj srčanosti i želji za pobjedom, što je naposljetku polučilo rezultate.

Lucija je rođena 1994. godine u Zadru kao dijete s poteškoćama u razvoju. Danas Lucija ima dvadeset i dvije godine, završeno formalno obrazovanje i mlada je nada hrvatskog plivanja. U vodi je kao ‘riba’, a plivanjem se počela baviti sa sedam godina. „Pliva apsolutno sve discipline, i kratke i duge, sve tehnike…,a prsno, mješovito i kraul su joj najjače“, otkriva nam trenerica Danijela koja se prisjeća i Lucijinih početaka: “U početku je bila pravi neplivač, no kroz nekoliko obuka ona je proplivala. Lucija je tada bila jedino dijete s poteškoćama u grupi plivača vršnjaka.”

Uvidjevši njezin talent i borbenost, trenerica Danijela terapijski učinak plivanja i dotadašnje rekreativne treninge, kao Lucijin svojevrstan vid terapije, okrenula je u smjeru natjecateljskog, što se pokazalo izuzetno uspješnim potezom. ‘Lucija je bila presretna i preuzbuđena’ odlukom svoje trenerice kojoj neizmjerno vjeruje jer njihov odnos nadilazi onaj čisto klasični, profesionalni. „Poznajem je u dušu i nije mi samo plivačica, nego i kao kćer “, priznaje Danijela.

Kroz državna i regionalna natjecanja, Lucija je pokazivala afinitet za pobjedama osvojivši medalje pa su s time krenula i europska natjecanja. Prije tri godine je tako na jednom održanom u Portugalu, uzela čak brončanu medalju u disciplini 200 m prsno. U 2015. godini na Europskom prvenstvu u Loanu osvojila je čak dvije srebrne medalje na 100 m delfin i 100 m slobodno. Na svjetskom prvenstvu 2016. godine u Firenzi, od sedam disciplina ušla je u čak pet finala, ostvarivši zapažene rezultate i isplivavši sve svoje osobne rekorde.

O sportskim izazovima koji ih očekuju u 2017. godini trenerica Danijele kaže: „Ove godine se spremamo za Europsko prvenstvo u Parizu koje će se održati krajem desetog mjeseca.“

Ne sumnjamo u dobar sportski rezultat jer s požrtvovnošću i natjecateljskim duhom kakav ima Lucija, rezultati su jedan logičan tijek. Pridoda li se  tome svestranost njezina duha kroz pjesmu i ples: „ Iako je svaki dan u bazenu, tri puta tjedno pleše i zumbu “, dobitna je kombinacija uspjeha. Sretno Lucija!


Reci što misliš!