Sport

Tenis

Novak Đoković po šesti put u finalu Australian Opena

Novak Đoković po šesti put u finalu Australian Opena

Najbolji tenisač svijeta Novak Đoković u četvrtak je postao prvim finalistom ovogodišnjeg Australian Opena, nakon što je u polufinalu sa 6-1, 6-2, 3-6, 6-3 nadigrao 3. nositelja Švicarca Rogera Federera.

Bio je to njihov 45. međusobni dvoboj u kojem je Đoković stigao do 23. pobjede (23-22) te povećao prednost u mečevima koje su igrali na Grand Slam turnirima (9-6). Đoković je izborio mjesto u svom 19. finalu na Grand Slam turnirima, a u nedjelju će pokušati osvojiti 11. naslov.

U prva dva seta srbijanski tenisač je u potpunosti nadigrao rekordera po broju Grand Slam naslova, koji se, kao i Đoković, borio za plasman u svoje šesto finale u Melbourne Parku. Federer nije mogao probiti sjajnu Đokovićevu obranu, nizao je pogreške i ostao bez ijedne prilike za break. Za samo 54 minute prvi tenisač svijeta došao je na jedan set od plasmana u finale.

Federer je konačno proigrao u trećem setu, u kojem je prvo u petom gemu spasio jednu break-loptu te u sljedećem realizirao četvrtu priliku za vodstvo 4-2. Švicarac je osvojio set sa 6-3 i produžio neizvjesnost. U četvrtom setu Švicarac je u osmom gemu po peti put u meču izgubio servis, a Đoković bez izgubljenog poena zaključio servis za pobjedu.

Federer je završio meč s 51 neforsiranom pogreškom, Đoković sa samo 20. Švicarac je uspio zabiti samo jedan 'winner' više od suparnika (34-33) koji ga je u ovom dvoboju nadigrao u svim elementima.

"Odigrao sam nevjerojatna prva dva seta, ali tako moraš igrati protiv Rogera. Znao sam da će biti agresivan. Imao sam perfektnu realizaciju", rekao je Đoković u prvom intervju na terenu Rod Laver Arene, gdje će u nedjelju pokušati osvojiti svoj šesti trofej na Australian Openu i izjednačiti se s Australcem Royom Emersonom na vrhu vječne ljestvice osvajača prvog Grand Slam turnira u sezoni.

Đoković će ime suparnika u nedjeljnom finalu doznati u petak, kad je na rasporedu drugo polufinale u kojem će se sastati Britanac Andy Murray i Kanađanin Miloš Raonić. Omjer u međusobnim dvobojima je 3-3. Raonić još nikada nije igrao u finalu Grand Slam turnira, dok će Murray pokušati doći do svog petog finala u Melbourne Parku, gdje je poražen u sva četiri prethodna meča za naslov; triput je gubio od Novaka Đokovića (2011., 2014, i 2015.), a jednom od Rogera Federera (2010.).

TENISAČI - polufinale:

Novak Đoković (Srb/1) - Roger Federer (Švi/3) 6-1, 6-2, 3-6, 6-3


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.