Sport

Judo

Judo: Barbara Matić u Rio ide po medalju

Judo: Barbara Matić u Rio ide po medalju

Hrvatska reprezentativka u judu Barbara Matić, koja se u ponedjeljak vratila s uspješne azijske turneje na kojoj je zlatnim i brončanim odličjem na Grand Prix turnirima u kineskom Qingdaou i korejskom Jejuu izborila nastup na OI u Riju, istaknula je da u Brazil ne ide samo sudjelovati, već se boriti za medalju.

"Dojmovi su super, ja sam zadovoljna. Sezona je bila teška, s dosta ozljeda. Drago mi je što sam uspjela osvojiti ove medalje i nove bodove, i što sam izborila nastup u Riju", izjavila je Barbara Matić po povratku s azijske turneje.

"Konkurencija na turnirima na kojima sam osvojila ova odličja je bila iznimna. Ovisit će o raspoloženju, o danu, ali od prvih 16 na svijetu, svaka svaku može pobijediti. Plasman na Olimpijske igre je poticaj za daljnji rad, a medalja je ono nešto više, tako da ćemo ciljati na to", dodala je 20-godišnja Splićanka, koja osim što je vrsna judašica i redovna studenica 3. godine splitskog Falulteta elektotehnike, strojarstva i brodogradnje.

"Svi na fakultetu su ponosni. Izlaze mi ususret, pomažu mi kad ne mogu sve pohvatati, uvijek su uz mene i zato mi je puno lakše."

Nakon odmora, Barbara Matić će se sljedeće sezone upustiti u borbu za mjesto nositeljice na olimpijskom turniru, za što će joj trebati još nekoliko dobrih rezultata.

"Cilj je ući u prvih osam i realno ima šanse. Uz dvije medalje na sljedećim turnirima, mogla bi biti među nositeljicama, što je dosta važno. Statistika pokazuje da 80 posto medalja na velikim natjecanjima osvajaju nositelji", istaknuo je Barbarin trener i izbornik hrvatske ženske judo reprezentacije Vladimir Preradović koji je pohvalio iznimnu psihološku snagu svoje štićenice, koju je pokazala na posljednja dva turnira, gdje je ostvarila niz važnih pobjeda, ali jednu je posebno istaknuo:

"Prekretnica je bila borba s Njemicom Vargas Koch, prvom nositeljicom i prvom na rang-ljestvici olimpijskih kvalifikacija, s kojom se borila tri-četiri puta, svaki put bila blizu, ali uvijek gubila. Odradila je borbu bez grešaka i to bi mogla biti prekretnica za njezinu karijeru, jer je vidjela da može pobjeđivati i najbolje."

Barbara je zasada jedina hrvatska judašica s olimpijskom vizom, ali moguće je da ćemo nakon sestara Ane i Lucije Zaninović u taekwondou, već u Riju imati i dvije sestre koje će hrvatsku predstavljati u judu. Naime, Barbarina gotovo dvije godine mlađa sestra Brigita, također bi mogla ispuniti olimpijsku normu.

"Krenuli smo s pričom da obje sestre idu u Rio. No, dogodile su se neke ozljede, što je neminovno u sportu. Brigita je imala odličnu sezonu i još uvijek postoje šanse da i nju odvedemo u Rio. No, vidjet ćemo u dogovoru s njom i Savezom možemo li to izvesti", rekao je izbornik Preradović i dodao:

"Njih dvije trebaju trajati tri olimpijska ciklusa. Najlakše je nekoga završiti u jednom olimpijskom ciklusu i onda nemamo ništa. One su dugoročna priča za Savez i hrvatski sport. Iza Barbara dolazi niz mladih djevojaka i cilj je Saveza da na OI u Tokiju 2020. Hrvatska nastupa i u ekipnom dijelu sa ženskom reprezentacijom. Imamo kvalitetne djevojke i trenere te podršku Saveza i vjerujem da to možemo napraviti."


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.