Sport

Jedrenje

Hrvatski jedriličari na "generalci" u Riju

Hrvatski jedriličari na

Najbolji svjetski jedriličari stižu ovih dana u Rio de Janeiro, gdje će se od 15. do 22. kolovoza održati predolimpijska regata, na kojoj će nastupiti i svi hrvatski evidentni olimpijski kandidati - Ivan Kljaković Gašpić, Šime Fantela i Igor Marenić, Tonči Stipanović, Tina Mihelić.

Godinu dana prije olimpijske regate u Rio de Janeiru hrvatski jedriličari imat će priliku isprobati uvjete u akvatoriju na kojem će se u kolovozu 2016. boriti za povijesno prvo hrvatsko jedriličarsko olimpijsko odličje. Hrvatsko jedrenje zasad ima olimpijske norme u četiri discipline od ukupno sedam u kojima se nadmeću, a zahvaljujući Fanteli i Mareniću, Stipanoviću, Kljakoviću Gašpiću, te Tini Mihelić imamo sigurna mjesta u Riu u 470, Laseru, Finnu i Laser Radialu.

Sve reprezentacije dolaze u punom sastavu, sa svojim najboljim imenima, testira se oprema, ali naravno i vlastite sposobnosti u srazu s onima s kojima će se boriti iduće godine za ona najvrijednija odličja.Jedrenje je obično na OI dislocirano, ovoga puta se nalazi u središtu zbivanja, u Riu, u Marini de Gloria u zaljevu Guanabara. Velike rasprave se vode oko kvalitete vode i strašnih onečišćenja, jedriličari se pribojavaju bolesti i sudara s otpadom koji pluta zaljevom, no govora o promjeni lokacije nema, iako su mnogi to tražili.

Šime Fantela i Igor Marenić već su desetak dana u Riu, nastupili su na Rio International regati i zauzeli deveto mjesto. Početkom kolovoza pridružio im se i Tonči Stipanović, kojem je oprema negdje zapela po putu, ostala u Europi, pa je plan treninga morao izmijeniti dok mu oprema ne dođe. Tina Mihelić putuje u ponedjeljak, a u utorak kreće i Ivan Kljaković Gašpić.

Krajem godine za norme će se u muškom i ženskom 49er-u boriti Pavle Kostov i Petar Cupać, Enia Ninčević i Marina Dujmović, na dasci Luka Mratović i Mihovil Fantela. Kostov/Cupać i Mratović su ove sezone mahom jedrili unutar norme, Fantela je uglavnom pokoji korak iza Mratovića, djevojke Ninčević i Dujmović tek su krenule s novom disciplinom i nepoznanica su po pitanju forme i mogućnosti.

Na prošlim Igrama u Londonu hrvatska jedriličarska olimpijska reprezentacija ostvarila je povijesne rezultate, iako nije osvojeno odličje, no pamtiti će se nastup u čak osam disciplina s rekordnih 12 sportaša. Tonči Stipanović je završio kao četvrti u Laseru, peti je bio Ivan Kljaković Gašpić u Finnu, dok su Šime Fantela i Igor Marenić bili šesti u klasi 470.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.