Sport

Nogomet, Kvalifikacije za EP 2016

Kvalifikacije za EP: Pobjede Engleske i Španjolske, neredi u Podgorici

Kvalifikacije za EP: Pobjede Engleske i Španjolske, neredi u Podgorici

Nakon više od četiri mjeseca pauze nastavljene su kvalifikacije za Europsko nogometno prvenstvo koje će se 2016. godine održati u Francuskoj.

Reprezentacije Engleske, Slovačke i Austrije upisale su nove pobjede i sve su bliže plasmanu na EURO. Slavila je i Španjolska, a nažalost susret između Crne Gore i Rusije u Podgorici obilježili su neredi navijača pri čemu je ozlijeđen ruski vratar Igor Akinfejev koji je završio u bolnici.

Engleska je na Wembleyu pobijedila Litvu 4-0 ostvarivši i petu pobjedu u skupini E. 'Gordi Albion' je jedna od samo četiri reprezentacije sa stopostotnim učinkom. Maksimalan broj bodova osvojile su i Češka, Slovačka, te Izrael. Golove za 'Gordi Albion' zabili su Wayne Rooney (6), Danny Welbeck (45), Raheem Sterling (58) i Harry Kane (73). Rooney je tako stigao do brojke od 47 golova u dresu engleske vrste i nedostaju mu samo dva kako bi prestigao Garyja Linekera na drugom mjestu i tri kako bi preskočio Bobbya Charltona i postao najbolji strijelac u povijesti 'tri lava'. Za razliku od 'veterana' Rooneya, mladi napadač Tottenhama Kane je zabio prvijenac u debiju u dresu nacionalne vrste i to minutu nakon što je ušao u igru. Bio je to njegov već 29. gol u svim natjecanjima ove sezone.

Engleska vodi u skupini E sa 15 bodova, šest više od Slovenije i Švicarske koje su danas također upisale pobjede. Švicarska je rutinski odradila posao protiv Estonije pobijedivši 3-0, dok je Slovenija deklasirala San Marino 6-0.

U skupini C petu pobjedu je ostvarila i Slovačka koja nije imala problema protiv Luksemburga. Slovaci su slavili 3-0, a strijelci su bili Adam Nemec (10), Vladimir Weiss (21) i Peter Pekarik (40).

Španjolska je u dvoboju iz iste skupine teškom mukom pobijedila Ukrajinu 1-0, a pogodak odluke zabio je Alvaro Morata u 28. minuti. Bjelorusija je u Makedoniji pobijedila 2-1. Domaćin je poveo golom Aleksandra Trajkovskog u 9. minuti, a u posljednjim trenucima prvog dijela izjednačio je Timofej Kalačev. Pobjedu gostima donio je Sergej Kornilenko u 82. minuti.

Slovačka vodi na ljestvici sa 15 bodova, tri više od Španjolske na drugom mjestu. Treća je Ukrajina s devet bodova.

U skupini G vodeću poziciju i dalje drži Austrija koja je na gostovanju pobijedila Lihtenštajn 5-0 golovima Martina Harnika (14), Marca Janka (16), Davida Alabe (59), Zlatka Junuzovica (74) i Marka Arnautovica (90+3).

Švedska je u Moldaviji očekivano pobijedila 2-0, a oba gola je postigao Zlatan Ibrahimović (46, 84-11m).

Na ljestvici vodi Austrija sa 13 bodova ispred Švedske koja ima devet bodova.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.